Utolsó csepp volt a várandós turista halála Portugáliában

2022. szeptember 5. – 22:10

frissítve

Utolsó csepp volt a várandós turista halála Portugáliában
António Costa miniszterelnök és Marta Temido egészségügyi miniszter egy kórházlátogatáson, Vila Nova de Gaiában, 2020. június 20-án – Fotó: Rita Franca / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden lemondott Marta Temido, Portugália egészségügyi minisztere, miután meghalt egy turista, akit nem tudtak fogadni az egyik lisszaboni kórház szülészetén. A haláleset miatt fellángolt az egészségügy helyzete miatti elégedetlenség az országban, amelyben az egyik legproblémásabb terület ráadásul az, amire a legérzékenyebben reagálnak az emberek: a szülészet.

A portugál kormány tavasz óta gyöngécske intézkedésekkel próbálta megoldani a gondokat, de ezek nem vezettek eredményre. Közben viszont az is világos, hogy Temido lemondása önmagában nem megoldás az egészségügy és a szülészetek minden problémájára. A távozása inkább abból a szempontból lényeges, hogy kit raknak a helyére – ám erről még semmit nem lehet tudni.

Mi történt pontosan?

A 24 éves indiai nő a Portugal Resident szerint Szerbiából érkezett Portugáliába úgy, hogy „orvosilag nem volt dokumentált”, hogy gyereket vár. A kismama augusztus 23-án magas vérnyomással és légzési nehézségekkel került be a lisszaboni Santa Maria Kórházba. Később kiderült, hogy preeklampsziával, vagyis terhességi magas vérnyomással küszködött. Miután stabilizálták az állapotát, a közeli São Francisco Xavier Kórházba szállították át, az indoklás szerint az újszülöttosztályon tapasztalható helyhiány miatt.

Útközben megállt a nő szíve, de újraélesztették. A São Francisco Xavier Kórházban az érkezése után császármetszést végeztek rajta. A nő gyereke 772 grammal jött a világra – tehát valószínű, hogy koraszülésről volt szó. Az anya ezután az intenzív osztályra került, ahol múlt szombaton meghalt. A nő halálának ügyében vizsgálatot indítottak. A nő kislánya néhány hétig inkubátorban marad, édesapja, Satgur Singh viseli majd gondját. A férfi azt mondta újságíróknak, hogy nem akar pert indítani, egyszerűen válaszokat akar.

Nehéz megmondani, hogy hogyan végződött volna az ügy, ha a Santa Maria Kórházban nincs tele a szülészet, és el tudják helyezni az indiai nőt. Az viszont mindenképp látszik, hogy a történtek felkorbácsolták az indulatokat a Magyarországgal közel azonos területű és népességű országban.

Kevés a munkaerő, főleg a szülészeteken

Másfél millió portugálnak nincs háziorvosa – mondta el Jorge Roque da Cunha, az orvosok egyik szakszervezetének vezetője az ország egészségügyi hatóságára (DGS) hivatkozva. Az egyik ok, hogy az állami és magánszféra között feszülő bérkülönbségek miatt sokan hagyják ott a pályát, a nőgyógyászati szakorvosok fele pedig magánellátásba megy dolgozni. Bár a szakszervezetek mindig kiemelték a bérrendezés szükségességét a kormánnyal folytatott tárgyalások során, nem ez az egyetlen megoldatlan probléma.

A másik két nehézség a szakma elöregedése, illetve az idősebb, tapasztaltabb kollégáknak kedvező munkakörülmények, amelyek miatt nehezebb megszervezni a sürgősségi ellátást. Az 50 év feletti orvosok megtagadhatják az éjszakai műszakokat, 55 év felett pedig mentesülhetnek a sürgősségi munkavégzés alól. A szülészet és nőgyógyászat területén a praktizáló orvosok 12 százaléka 75 év feletti, az utánpótlásképzés pedig nem halad megfelelő ütemben – derült ki a Portugal Resident cikkéből.

Mindezek végül oda vezettek, hogy az orvoshiány miatt nyáron több kórház csökkentett létszámra állt át. A portugál kórházakban az utóbbi hónapokban több szülészeti osztályt bezártak, vagy csökkentették a kapacitásukat, emiatt sok vajúdó nő esetében következett a kockázatos átszállítás. A BBC szerint a közelmúltban több, az indiai asszony történetéhez hasonló eset történt az országban.

Nemrég két újszülött is azért vesztette életét, mert az édesanyjukat csak késve tudták kórházba szállítani és ellátni, az anyák gyermekágyas halandósága pedig 40 éve nem volt ennyire rossz.

Az állam egészségügyi hatósága még májusban felállított egy vizsgálóbizottságot a gyermekágyi halálozás, illetve a terhességgel és szüléssel összefüggő súlyos megbetegedések tanulmányozására és nyomon követésére. A bizottságban szülészeti, belgyógyászati, és aneszteziológus szakértők vannak. A bizottság egyik tagja – aki a lisszaboni Santa Maria Kórház nőgyógyászati és szülészeti igazgatója – maga is elismerte, hogy „újra kell gondolni a leromlott szülészeti ellátást”.

A lisszaboni Santa Maria Kórház – Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP
A lisszaboni Santa Maria Kórház – Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP

A kormány próbálta a hiányosan működő szülészetek problémáját enyhíteni: létrehoztak egy külön portált, amelyen nyomon követhető, hogy épp melyik szülészeti osztályok vannak nyitva, az osztályokon pedig ellenőrző bizottságok figyelik a munkát. Ezek azonban korántsem bizonyultak elegendőnek, augusztusra tovább romlott a helyzet. A DGS egyik osztályvezetője kijelentette, hogy

a legrosszabb dolog, ami az emberrel történhet, hogy augusztusban betegszik meg vagy szenved balesetet.

A portugál közmédia szerint ennek az az oka, hogy az ünnepek és szünidők, valamint a járványidőszakok rendszerint csúcsidőszakoknak foghatók fel az egészségügyi szolgáltatások szempontjából. A munkaerőhiány ráadásul különösen nyomasztó a sürgősségi ellátások esetében, például a szülészeteken is, amelyeken ezek a csúcsidőszakok még nagyobb bajt okoznak – gondoljunk csak arra, hány kismama lesz rosszul a nyári melegben.

Viszi a balhét a miniszter, de nem azonnal

Mindezek végül aztán oda vezettek, hogy az egészségügyi miniszter pozíciója tarthatatlanná vált. Marta Temido 2018 óta volt egészségügyi miniszter, az ő hivatali idejére esett a koronavírus-járványban szükséges intézkedések meghozatala.

Bár Temido a járvány idején a kormány egyik legnépszerűbb tagja volt, az utóbbi időben az orvoshiány miatt az ellenzék több alkalommal bírálta a 48 éves tárcavezetőt.

Az indiai kismama halálának híre után az ellenzéki pártok mind egyetértettek abban, hogy Temido lemondására sokkal hamarabb szükség lett volna. Ráadásul az is kiderült, hogy a miniszter a járvány idején többször is le akart mondani.

Az utóbbi időben a tárcavezetőt folyamatosan bírálták a szakmai szervezetek is. Szerintük nem volt meg benne a szándék arra, hogy érdemben foglalkozzon a portugál egészségügy problémáival. „A Független Orvosok Szakszervezete soha nem követeli a kormány tagjainak lemondását, mert a portugálok feladata, hogy miniszterelnököt válasszanak, és a miniszterelnöknek kell döntenie. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban tanúi lehettünk Marta Temido elszakadásának a valóságtól, amikor a múlt hétvégén még azt mondta, hogy egészségügyi szakemberek és orvosok ezreit vették fel…” – mondta Jorge Roque da Cunha, az orvosok szakszervezetének vezetője.

A portugál orvosok egyik szakmai szövetsége, az FNAM, kijelentette, hogy Temido „nem mutatott hajlandóságot arra, hogy kezelje az egészségügyi szolgálat egyes alapvető problémáit”.

Marta Temido portugál egészségügyi miniszter beszél egy sajtótájékoztatón, 2021. március 1-jén, Lisszabonban – Fotó: Horacio Villalobos / Corbis / Getty Images
Marta Temido portugál egészségügyi miniszter beszél egy sajtótájékoztatón, 2021. március 1-jén, Lisszabonban – Fotó: Horacio Villalobos / Corbis / Getty Images

Temido augusztus 30-án, aznap, amikor nyilvánosságra került az elhunyt indiai kismama története, beadta lemondását. Miguel Guimarães, az orvosi kamara egyik tagja szerint az ország most már csak egy olyan egészségügyi miniszterben reménykedhet, aki valóban megteszi amit kell – tehát reformokat hoz. Hogy ezt hamar megkapják-e, az kétséges: António Costa miniszterelnök szóban elfogadta Temido lemondását, szerinte az indiai nő halála „az utolsó csepp volt a pohárban”, de utódját csak később nevezik ki – írja az Eco.

Marcelo Rebelo de Sousa államfő mindaddig nem hajlandó nyilatkozni az ügyről, amíg meg nem kapja Temido hivatalos lemondását – és hangsúlyozta, hogy ehhez az utód kinevezésének is társulnia kell.

A miniszterelnök azt szeretné, hogy Temido szeptember 15-ig hivatalban maradjon, és még az ő neve alatt fogadjanak el az egészségügyi rendszerben (SNS) tervezett változtatásokat. Ha a minisztert azonnal leváltanák, az késleltetné a módosításokat, amelyek az egészségügyi reform fontos elemei – bár egyesek vitatják, hogy a reform csakugyan olyan hatékony lenne, és az államfő is megfogalmazott kételyeket.

Az utódlásról egyelőre csak találgatások folynak. Az egyik lehetőség, hogy a kormány folytatja azt, amit eddig, és a három Costa-kormány alatt is miniszterként dolgozó Temidóhoz hasonló embert neveznek ki. Így esélyes António Lacerda Sales ortopéd orvos, ő részt vett a most benyújtott reformok kidolgozásában is. Állítólag a miniszterelnöknek ő a jelöltje. Versenyben lehet még Rosa Matos, a lisszaboni kórházak igazgatóságának elnöke, Manuel Pizarro európai parlamenti képviselő, illetve Fernando Araújo, a portói São João Kórház igazgatója, nem mellesleg pedig a kormány egészségügyi politikájának lelkes kritikusa. Utóbbi lenne a legmerészebb választás.

Costa kommunikációja egyébként a botrány után sem azt mutatja, hogy elsőrendűként kezelné az egészségügy kérdését. A miniszterelnök nem szakította meg külföldi utazását az ügy rendezése érdekében, és arról sem nyilatkozott, hogy mikor nevez ki valakit Temido helyére. Üzent viszont azoknak, akik a mostani események, és a kormánytagok korábbi botrányai miatt kormányváltást követelnek: „Aki politikaváltást akar, annak meg kell buktatnia a kormányt” – mondta a miniszterelnök São Bentoban tartott sajtótájékoztatón.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!