Elindult az ukrajnai gabonával az Afrikába élelmiszersegélyt szállító hajó

2022. augusztus 16. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Kifutott a Brave Commander nevű hajó Pivdennyi kikötőjéből, miután befejezték a 23 ezer tonna búza berakodását. A libanoni zászló alatt Etiópiába tartó hajó az ENSZ égisze alatt az első humanitárius élelmiszersegély-szállítmány Afrikába Ukrajnából a háború kezdete óta. Olekszandr Kubrakov ukrán infrastruktúraügyi miniszter szerint a hajó két hét múlva érkezhet meg Etiópiába.

Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Azt is bejelentették, hogy további öt hajó indult útnak ukrán kikötőkből kukoricával és búzával megrakodva. Július végén az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodás született a kikötői blokád feloldására a globális élelmiszerválság enyhítése érdekében. A megállapodásról és annak vetületeiről itt írtunk részletesen.

Az ukrán kikötők blokádja miatt több mint húszmillió gabona rekedt az országban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: Ukrajnának kevesebb mint két hét alatt sikerült három kikötőből ugyanannyi gabonát exportálnia, mint amennyit egész júliusban közúton. Ukrajna reméli, hogy a közeljövőben havi 3 millió tonna fölé tudja növelni tengeri exportját gabonából és más mezőgazdasági termékekből. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!