Az ellenőrök készek a zaporizzsjai atomerőműhöz menni, az oroszoknak vannak feltételeik

2022. augusztus 16. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ-nek megvan a logisztikai és védelmi képessége, hogy támogassa a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek látogatását az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműbe, mondta Stephane Dujarric szóvivő. A vizsgálatba azonban Oroszországnak és Ukrajnának is bele kell egyeznie.

Az atomerőmű környékéről többször is tüzérségi támadásokról érkeztek hírek az elmúlt hetekben, amiért egymást tették felelőssé az ukránok és az oroszok. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője már többször aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt. Az erőműről és arról, hogy az oroszok hogyan használják azt élő pajzsként, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A zaporizzsjai atomerőmű a távolban 2022. augusztus 13-án – Fotó: Bulent Kilic / AFP
A zaporizzsjai atomerőmű a távolban 2022. augusztus 13-án – Fotó: Bulent Kilic / AFP

Igor Visneveckij, az orosz külügyminisztériumban a nukleáris ügyekért felelős helyettes vezető viszont a RIA hírügynökség szerint azt mondta, hogy a NAÜ-ellenőrök nem mehetnének át Kijeven és „a frontvonalon” az atomerőmű felé, mert ez túl nagy kockázatot jelentene. Visneveckij arról is beszélt, hogy szerinte egy ilyen delegációnak nem lenne dolga az atomerőmű „demilitarizációjával” foglalkozni, ahogy azt a kijevi vezetés követeli, hanem csak azt ellenőrizhetné, hogy a NAÜ által kért garanciákat betartják-e.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt a zaporizzsjai atomerőműről a szokásos késő éjjeli beszédében, és azt mondta, hogy az összes orosz katonának azonnal, feltételek nélkül ki kellene vonulnia a létesítmény területéről. Szerinte ha a világ most nem mutat elég erőt és eltökéltséget, hogy megvédjen egy atomerőművet, az azt jelenti, hogy veszít terroristákkal szemben, „enged a nukleáris zsarolásnak.” Azt mondta, ha Oroszország lépései katasztrófához vezetnek, akkor a következmények azokat is sújtják majd, akik eddig nem szólaltak fel az ügyben. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!