Szerbia Magyarországtól vesz gázt, itt is tárolja, az előleget már ki is fizette

2022. július 18. – 13:03

frissítve

Szerbia Magyarországtól vesz gázt, itt is tárolja, az előleget már ki is fizette
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Sinisa Mali szerb pénzügyminisztert 2022. május 25-én – MTI/Máthé Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

A szerb pénzügyminiszter, Siniša Mali arról beszélt hazájában, hogy Szerbia a magyar barátaiknak köszönhetően 500 millió köbméter gázt vásárol, amit itt is tárol.

Ez a megállapodás nem új, mert a két ország június 10-én jelentette be, hogy minden eddiginél átfogóbb energetikai megállapodást írtak alá Szijjártó Péter belgrádi látogatásakor. Azt nem tudni, hogy ez a mennyiséget honnan szerezte be Magyarország. A két ország remek kapcsolatban áll egymással, Orbán Viktor májusi beiktatása utáni első miniszterelnöki útja is Alexandar Vučić szerb elnökhöz vezetett.

A Nova hírportál (Szerbia egyik legolvasottabb lapja) vasárnapi tudósítása szerint az ország 250 millió euró előleget már át is utalt Magyarországnak, július végén pedig újra fizetnek. Két cégtől, az MVM-től és a MET-től vásárolnak, és ezt a gázmennyiséget október elsejéig tárolják Magyarországon, októberben napi hárommillió köbméter felhasználására jogosultak, a téli hónapokban, vagyis novembertől februárig napi hatmillió köbméterhez juthatnak hozzá, márciusban pedig ismét napi hárommillió köbmétert igényelhetnek.

A szerbek feltöltik a Banatski dvorban lévő tárolójukat, és a magyarországi tartalékkal, valamint az olcsónak számító orosz gázzal a politikus szerint a lakosság és az ipar kihúzza a telet. Mali arról is beszélt, hogy kínai barátaiknak köszönhetően szénhez is hozzájutnak, de nemcsak velük, hanem összesen 11 országgal akarnak szerződni, hogy legyen elég energiájuk.

Szijjártó a múlt héten arról beszélt, hogy 44 százalékos a hazai tárolók töltöttségi szintje, ez jobb, mint az európai átlag. Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre kabinetvezetői értekezletet hívott össze a Karmelitába. Az indoklás szerint az értekezletet azért tartották, mert „energia-veszélyhelyzet van Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

A magyar energiaellátás helyzetével az ukrajnai háború kitörése óta több cikkben is foglalkoztunk, itt és itt olvashat a témában bővebben. Ebben a cikkünkben pedig megmutattuk, hol lehet ellenőrizni, hogy jön-e épp gáz és áram az országba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!