Oroszországgal nem bontja fel adóegyezményét az USA, Magyarországgal igen

2022. július 13. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború ellenére is fenntartja az Oroszországgal kötött kétoldalú adóegyezményét az Egyesült Államok, miközben Magyarországgal megszakítja azt – írja a National Review. Az amerikai pénzügyminisztérium július 9-én jelentette be, hogy felmondják a 43 éve kötött adóegyezményüket Magyarországgal, amiért az Orbán-kormány az EU-n belül megvétózta a globális minimumadó támogatását.

Oroszország és az Egyesült Államok között harminc éve van kétoldalú adóegyezmény, amelynek lényege, hogy a két ország állampolgárainak nem kell duplán adózniuk a másik országban megkeresett jövedelmek után. Ez most is érvényben van, felmondása esetén az Egyesült Államokban befektető orosz állampolgároknak 30 százalékos forrásadót kellene fizetniük osztalékaik után.

A globális minimumadó lényege, hogy a világ összes országa legalább 15 százalékra emeli a multinacionális céges társasági adóját. Ezzel elkerülhető az, hogy az országok egyre alacsonyabb adókulcsokkal csábítják magukhoz a nagy cégeket, amelyek így összességében egyre kevesebb adót fizetnek be.

Magyarországon 9 százalékos a társasági adó, ami miatt sokan adóparadicsomnak tartják az országot. Az Orbán-kormány a kezdetektől fogva ellenezte a globális minimumadó bevezetését, és bár egy ponton beadták a derekukat, Magyarország végül megvétózta annak EU-s tervét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!