A magyar kormány megvétózta a globális minimumadó tervét

2022. június 17. – 17:14

Másolás

Vágólapra másolva

Megvétózta Magyarország a globális minimumadóról szóló uniós jogszabályt, írja az EUrologus. A minimumadó egy 15 százalékos adó lenne, amelyet azonban csak a legnagyobb vállalatoknak kellene fizetniük 750 millió euró csoportszintű árbevétel fölött. Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően arról beszélt a sajtónak, hogy a magyar kormány nem támogatja a minimumadóról szóló uniós irányelv elfogadását. Álláspontjuk szerint a globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon.

A pénzügyminiszter tavaly októberben még úgy nyilatkozott, hogy sikerült kompromisszumra jutni a minimumadó kérdésében, és Magyarország is csatlakozik az arról szóló nemzetközi megállapodáshoz.

Varga azt is mondta a pénteki tanácskozást követően, hogy Európa olyan adóteher bevezetésére készül, amely lassítja, nehezíti az európai gazdaságokat, amíg mások kivárnak, és nem készülnek ilyen típusú adó bevezetésére.

„Magyarország nem gondolja, hogy amikor az energiaárak emelkednek, amikor a családokra nehezedő terhek gyarapodnak, amikor a vállalatokra leselkedő kihívások száma növekedik, akkor erre az intézkedésre sort lehetne keríteni”.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a magyar kormány nem lelkesedik a minimumadó ötletétől, mert azzal „még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség”. (A Fidesz országgyűlési határozatban utasítaná el a globális minimumadóval kapcsolatos uniós terveket.)

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter az uniós elnökség nevében azt mondta, hogy véget kell vetni annak, hogy adózási kérdésekben csak egyhangú döntést lehet hozni a tanácsban. Ugyanakkor Paolo Gentiloni uniós pénzügyi biztossal együtt eltökélt abban, hogy még ebben a hónapban megoldást találjanak.

Az adóelkerülések érdekében a világ több mint 140 országában vezetnék be az OECD és a G20 országok égisze alatt, de ehhez kell igazítani az EU-s szabályozást. A minimumadó bevezetése 48 milliárd eurós bevételt jelentene évente az EU számára.

Az Európai Bizottság 2021. december 22-én tett javaslatot a nagy multik minimumadójára. Az EB ezzel azt akarja elérni, hogy az Európai Unióban működő, gazdasági tevékenységet egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben folytató jogalanyok ne részesülhessenek adókedvezményekben, és ne rójanak pénzügyi terhet az adófizetőkre. A javaslatnak a tagállamok általi elfogadása után 2024. január 1-jén kell hatályba lépnie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!