Szijjártó: A globális minimumadótól mélyütést kapna az európai versenyképesség

2022. június 15. – 06:31

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől, mert szerintük annak bevezetésétől „még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel a Facebook-oldalán.

A miniszter arról is beszámolt, hogy az éjjel Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett telefonon. Megjegyezte, hogy „udvarias emberek az amerikaiak”, mivel Blinken néhány másodperccel azután hívta, hogy lefújták a szerda esti angol-magyar Nemzetek Ligája-mérkőzést. „Természetesen nem a meccsről beszéltünk, de azért a »Hogy vagy?«-ra azt válaszoltam, hogy »Épp most vertük el az angolokat 4-0-ra«” – tette hozzá.

Szijjártó a globális minimumadóról szóló egyeztetés során azt mondta az amerikai külügyminiszternek: „mi egyáltalán nem vagyunk lelkesek ettől az ötlettől, főleg nem annak jelenlegi formájában, pláne nem a jelenlegi körülmények között”.

„Az európai gazdaság nagyon komoly kihívásokkal néz szembe a háború miatt, ebben a helyzetben a termelő vállalatokat sújtó újabb adóterhek végzetesek lehetnek. Főleg úgy, hogy a bevezetésre már a jövő év elején sort akarnának keríteni Európában, míg a világ többi részén ki tudja, mikor fogják bevezetni, már ha egyáltalán… Ezért ezzel a döntéssel még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség, amit jobb lenne elkerülni. Mindenesetre abban maradtunk, hogy a héten még beszélünk.” – írta a magyar külügyminiszter.

Az Európai Bizottság 2021. december 22-én tett javaslatot a nagy multik minimumadójára. Az EB ezzel azt akarja elérni, hogy az Európai Unióban működő, gazdasági tevékenységet egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben folytató jogalanyok ne részesülhessenek adókedvezményekben, és ne rójanak pénzügyi terhet az adófizetőkre. A javaslatnak a tagállamok általi elfogadása után 2024. január 1-jén kell hatályba lépnie.

A Fidesz országgyűlési határozatban utasítaná el a globális minimumadóval kapcsolatos uniós terveket. Az erről szóló határozatot Bánki Erik nyújtotta be a gazdasági bizottság nevében. Ebben az áll, hogy „az Országgyűlés ellenzi a multinacionális csoportokra az Unióban alkalmazandó globális minimum-adómértékről szóló tanácsi irányelvtervezet elfogadását”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől