Magyarország is csatlakozik a globális minimumadóhoz

2021. október 8. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken bejelentette, hogy Magyarország is csatlakozik a globális társasági minimumadóról szóló nemzetközi megállapodáshoz, írja az MTI. Csak olyan globális minimumadót lett volna hajlandó elfogadni a magyar kormány, ami nem jelent adóemelést. Áttörésként értékelte, hogy sikerült kompromisszumra jutni a kérdésben.

Hogy mi az a globális minimumadó, arról ebben a cikkben olvashat. A globális minimumadó lényege, hogy egymással párhuzamosan a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Egyesült Államok is olyan adóreformot tervez, ami egy minimum szintet írna elő a nemzetközi vállalatcsoportok társasági adójára. Ha egy multinacionális vállalat leányvállalatának adókötelezettsége az adott országban nem éri el a minimálisan meghatározott szintet, akkor a különbözetet az anyavállalatnak a saját országában kell megfizetnie.

Varga Mihály Facebook-oldalán ismertette a megállapodás egyes részleteit is.

  • A társasági adó kulcsa nem változni továbbra is 9 százalékos marad. A globális adót célzott megoldással szedheti be Magyarország.
  • A valós gazdasági tevékenységet nem kell megadóztatni. Ez azt jelenti, hogy a vállalati vagyon, és a vállalati munkabérkifizetések speciális számítási móddal levonhatók lesznek az adó mértékéből, tehát azok a cégek, amelyek nem fiktív, hanem tényleges vagyon- és munkabérkifizetéssel járó tevékenységet folytatnak, azok ezt a kedvezményt tudják majd igénybe venni.
  • A 10 éves átmeneti időszakra speciális mérték vonatkozik majd, tíz éven keresztül az adó mértéke csökkentett adóbevallással, csökkentett adóbeszámítással lesz kiszámolva.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter májusban még úgy nyilatkozott, hogy Magyarország elutasítja a globális minimumadó bevezetését, mert adóemeléshez vezetne, és rontaná az ország versenyképességét. Orbán Viktor is ellenezte a tervet, annyira, hogy még a legutóbbi nemzeti konzultációban is szerepelt a globális minimumadó témája.

A G20-as országok júliusban állapodtak meg a globális minimumadóról. Miután a napokban Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, Szijjártó már úgy nyilatkozott, hogy van esély a megállapodásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!