Nem fogadja el a globális minimumadót a magyar kormány

2021. május 18. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek kedden Párizsban, miután találkozott Mathias Cormannal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megválasztott főtitkárával.

A globális minimumadó témájának lényege, hogy egymással párhuzamosan az OECD és az Egyesült Államok is olyan adóreform bevezetését tervezi, amely a nemzetközi vállalatcsoportok esetében minimum szintet írna elő a társasági adóra vonatkozóan. A minimumadó bevezetését támogatói szerint az indokolja, hogy a multinacionális nagyvállalatok adóelkerülési konstrukciói az elmúlt években egyre nagyobb összegekkel rövidítik meg az államok költségvetését.

Az OECD-szabályozás tavaly év végi tervezete szerint a minimumadó alapját az anyavállalat konszolidált beszámolójából kiindulva kellene meghatározni, szintje a 10-15 százalékos sávban mozogna. Joe Biden amerikai elnök hasonló pályán gondolkodik, de az ő választási ígéretei között legalább 21 százalékos adókulcs szerepelt az amerikai cégekre, illetve azok leányvállalataira vonatkozóan. Elemzők szerint az amerikai tervek katalizálhatják az OECD-folyamatokat is.

Magyarországon a társasági adó kulcsa jelenleg egységesen 9 százalék, tehát a minimumadós tervek adóemelést jelentenének, ami a nemzetközi, befektetésekért zajló versenyben adószempontból rontanák Magyarország vonzóságát. Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón közölte, hogy „az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az adóemelések útja zsákutca, az adócsökkentések jelentik a legjobb ösztönzőt a munkahelyek létrehozására, és a gazdaság növekedéshez”.

„Senkinek nincsen joga kívülről beavatkozni a magyar adópolitikába” – mondta Szijjártó, jelezve: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az adókulcsok megállapítása nemzeti hatáskörben maradjon. A miniszter ugyanakkor abban egyetértett, hogy a nagy technológiai cégek adózási kérdésére megoldást kell találni, és az értékteremtés helyszínén mindenképpen történnie kell adófizetésnek.

„Ne tegyük azt lehetővé, hogy a nagy technológiai cégek jogtalan versenyelőnyt élvezzenek nemzetközi adószabályozás híján!” – fogalmazott a miniszter, aki szerint a kérdés megnyugtató rendezésében az OECD-nek nagy szerepe lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!