Szijjártó az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt a globális minimumadóról

2021. október 6. – 18:46

Szijjártó az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt a globális minimumadóról
A két külügyminiszter szerdai találkozója Párizsban – Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Párizsban találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel, írja az MTI. A beszámoló szerint az egyeztetésnek egyetlen témája volt: a globális minimumadó.

A globális minimumadó témájának lényege, hogy egymással párhuzamosan a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Egyesült Államok is olyan adóreformot tervez, ami egy minimum szintet írna elő a nemzetközi vállalatcsoportok társasági adójára. A várhatóan a 10-15 százalékos sávban mozgó minimumadóra azért van szükség a támogatói szerint, mert a multinacionális nagyvállalatok adóelkerülési konstrukciói az elmúlt években egyre nagyobb összegekkel rövidítik meg az államok költségvetését. A tervről itt olvashat bővebben.

Magyarországon azonban a társasági adó kulcsa egységesen 9 százalék, így a várható minimumadós tervek adóemelést jelentenének,

ami a nemzetközi befektetésekért zajló versenyben – vagy éppen az offshore-világban – rontaná adószempontból Magyarország vonzóságát. Szijjártó Péter májusban úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, júliusban pedig a nemzeti konzultációban is felvetették egy kérdésben az ügyet.

A fejlett gazdaságokat tömörítő G7-csoport viszont júniusban, a tágabb körű G20-as csoport pedig júliusban elfogadta a minimumadó tervét, így várhatóan Magyarországra is kiterjed majd ennek a hatásköre. Erről tárgyalt szerdán Szijjártó Blinkennel is: az amerikai külügyminiszter „jelezte, hogy az Egyesült Államok számára ez egy nagyon fontos kérdés, ezért szeretnék, ha létrejönne a megegyezés” – írta Facebook-posztjában a magyar miniszter.

Szijjártó szerint a magyar kormány „készen áll a kompromisszumra, ha meg tudnak állapodni egy olyan szabályozásban, amely nem okoz kárt a magyar gazdaságnak, és nem veszélyeztet magyar munkahelyeket.

A mai párizsi megbeszélések alapján úgy látom, hogy van erre némi esély”

– írta posztjában a külügyminiszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!