Csütörtöktől postázzák az új nemzeti konzultációt, íme az összes kérdés

2021. július 1. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kezdik postázni az új nemzeti konzultációt a lakosságnak, de a 14 kérdés már azelőtt megismerhető, hogy kézhez kapnánk a magunkét, hiszen a kormány ma a Facebook-oldalán is publikálta őket.

A fő csapásirány az élet újraindítása a Covid után, a kérdések témái nagy vonalakban: válság utáni talpra állás, adó- és bérpolitika, csatározás az EU-val, járvány- és vakcinaügyek, migráció.

A 14 kérdés alapján kirajzolódó kép az, hogy a járvány után egy veszélyesebb világ jön, amelyben meg kell erősíteni Magyarországot, ennek eszközei pedig a jobb megélhetés biztosítása egyes csoportoknak (pl. nyugdíjasok, gyereket nevelők), az alacsonyan tartott adók, a hitelmoratórium meghosszabbítása. A törekvés kerékkötői pedig Brüsszel és nemzetközi erők, akik bevándorlókat és magasabb adókat erőltetnének Magyarországra, eljárásokat indítanak hazánk ellen.

A forgatókönyv a szokásos, a kérdések kutatásmódszertani szempontból nem alkalmasak valódi véleményfelmérésre, mivel úgy vannak megfogalmazva, hogy a legtöbb esetében épeszű ember nem is igazán válaszolhat mást, mint ami a kormány szándéka (úgynevezett sugalmazó kérdések). Nem fogjuk az összes kérdést egyesével kiírni, de erre azért mutatunk egy példát:

„Vannak, akik azt mondják, Magyarországot úgy lehet megerősíteni, ha alkotmányos védelmet nyújtunk a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsony adóknak és a nyugdíjaknak, hogy a válságok alatt egyetlen kormány se vehesse el azokat az emberektől. Mások szerint erre nincs szükség, a válságok árát fizessék meg az emberek. Ön mit gondol?”

Na ugye.

Emellett érdekes elem, hogy Soros György személyében három kérdésben is visszaköszön egy régi ismerős, akiről mostanában méltatlanul keveset lehetett hallani a kormányzati kommunikációban (valószínűleg kiszorította a Gyurcsány-show). A 10. kérdés például kapásból megelőlegezi, hogy „Soros György a járvány után újra meg fogja támadni Magyarországot, mert a magyarok ellenzik az illegális migrációt”. A 12.-ben pedig az az állítás szerepel, hogy „a brüsszeli bürokraták és Soros György szervezetei szerint a járvány utáni években fel kell gyorsítani a bevándorlók behozatalát”.

A kiemelt ügyek közül – ahogyan ezt előre lehetett tudni – külön kérdést kapott a minimum 5,5 százalékos GDP-növekedés esetén a gyereket nevelőknek visszatérítendő szja, a globális minimumadó terve, a hitelmoratórium, a minimálbér-emelés 200 ezer forintra és a hazai vakcinagyártás megerősítése. Ezek mellé bejött még például az a téma, hogy a magyar kormánynak vállalnia kell-e a vitákat az Európai Unió vezetésével, vagy engedjen inkább Brüsszelnek, de rákérdeznek arra is, hogy alacsonyan kellene-e tartani vagy inkább emelni kéne a munkát terhelő adókat.

Az összes kérdés megtalálható a kormány Facebookján és hamarosan a postaládákban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!