A G7-ek megállapodtak a globális minimumadóról

2021. június 5. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

A fejlett gazdaságokat tömörítő G7-csoport „történelmi jelentőségű” megállapodást kötött a multinacionális vállalatok megadóztatásáról, mondta Rishi Sunak, az Egyesült Királyság pénzügyminisztere. A BBC azt írja, hogy a Londonban ülésező pénzügyminiszterek megállapodtak abban, hogy elkötelezik magukat a 15%-os minimális társasági adókulcs elve mellett.

Az érintett vállalatok között olyan technológiai óriások is lehetnek, mint az Amazon és a Google. Az lépés következtében dollármilliárdok áramolhatnak a kormányokhoz, hogy a Covid-válság során keletkezett adósságokat törlesszék. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Kanada, Olaszország és Japán megállapodása nyomást gyakorol más országokra, hogy kövessék a példát, többek között a G20-ak jövő hónapban tartandó találkozóján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május közepén úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne.

A minimumadó bevezetését támogatói szerint az indokolja, hogy a multinacionális nagyvállalatok adóelkerülési konstrukciói az elmúlt években egyre nagyobb összegekkel rövidítik meg az államok költségvetését. A jelenlegi állás szerint ugyanis számos multi helyi fióktelepeket hozhat létre olyan országokban, ahol viszonylag alacsony a társasági adó, és ott vallhatják be a nyereségüket. Ez azt jelenti, hogy csak a helyi adókulcsot fizetik meg, még akkor is, ha a nyereség főként máshol végzett értékesítésből származik.

Hazánk is ilyen, multikat vonzó országnak számít. Magyarországon a társasági adó kulcsa jelenleg egységesen 9 százalék, tehát a minimumadós tervek adóemelést jelentenének, ami a nemzetközi, befektetésekért zajló versenyben adószempontból rontanák Magyarország vonzóságát.

„Senkinek nincsen joga kívülről beavatkozni a magyar adópolitikába” – mondta Szijjártó még május közepén, jelezve: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az adókulcsok megállapítása nemzeti hatáskörben maradjon.

A globális minimumadóról részletesebben ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!