Kreml-szóvivő: A harcok akár még ma véget érhetnek

2022. június 28. – 19:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden egy, az MTI által szemlézett online sajtótájékoztatón állította, hogy az ukrajnai harcok még a nap lejártáig véget érhetnének, ha Kijev fegyverletételre utasítaná a „nacionalistákat” Peszkov elképzelése szerint ez a következőképp nézne ki:

Kell egy parancs a nacionalista egységeknek, hogy tegyék le a fegyvert, kell egy parancs az ukrán hadseregnek, hogy tegye le a fegyvert, és teljesíteni kell Oroszország feltételeit. És minden véget érhet még azelőtt, hogy ez a nap véget érne.

Oroszország február 24-én arra hivatkozva indított inváziót Ukrajna elfoglalására, hogy Kelet-Ukrajnában ukrán „nacionalisták” (avagy „fasiszták” netán „banderisták”) népirtást hajtanak végre az orosz etnikumú/orosz anyanyelvű lakosság körében. Azonban ahogy az tényellenőrző cikkünkből kiderül, bár az ukrán szélsőjobboldali milíciák 2014 óta gyarapodó katonai erejét és politikai befolyását nem szabad lebecsülni, ez a népirtás szinte kizárólag az orosz propagandában zajlik. A Kreml a háború elején többször állította, hogy nem az ukrán nép vagy hadsereg, hanem az Ukrajnát mintegy foglyul ejtő nacionalista-NATO-barát klikk ellen vív „felszabadító” háborút, azonban a sorozatos tömegmészárlásokat már egyfajta kollektív bűnösséggel igyekezett megmagyarázni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!