Orbán megérkezett a NATO-csúcsra, a gyors fegyverszünet és a béketárgyalások mellett fog érvelni

2022. június 28. – 23:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a szerdai madridi NATO-csúcstalálkozón gyors fegyverszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz majd

– tájékoztatta az MTI-t kedd este Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A magyar miniszterelnök kedd este utazott a spanyol fővárosba, ahol VI. Fülöp spanyol király gálavacsora keretében látta vendégül a Madridba érkezett vezetőket a Királyi Palotában. A magyar kormány hivatalos nyilatkozata szerint Orbán a NATO-csúcson azt az álláspontot fogja képviselni, hogy az ukrajnai háború eszkalációja helyett a béke érdekében tett erőfeszítésekre van szükség.

Gyors fegyverszünet és béketárgyalások: ez a recept az Európát sújtó háborús infláció és a küszöbön álló háborús gazdasági válság ellen.

A magyar kormány közleményében nem árulta el, milyen feltételek mellett tartana elképzelhetőnek egy fegyverszünetet a jelenleg elkeseredett harcokat folytató felek között, milyen eszközökkel tartatná be azt; és egy NATO-tagállamtól legalább is szokatlan módon csak általánosságban, Oroszország elvitathatatlan felelősségének említése nélkül beszélt a „háború eszkalációjá”-ról.

A NATO egy diplomáciai sikert már biztosan elkönyvelhetett a csúcstalálkozó előtt, hiszen Törökországot sikerült rávenni, hogy adja áldását Svédország és Finnország csatlakozására.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!