Hétfőn még lehazugozta az ukrán politikusokat, kedden már elítélte az orosz agressziót Szijjártó Péter

2022. június 7. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik a háború sújtotta Ukrajna megsegítése érdekében, és ez egészen addig folytatódni fog, amíg szükség van rá” – mondta Szijjártó Péter az Országgyűlésben, reagálva az ukrán nemzetiségi szószóló felszólalására. Grexa Liliána az ukrán nép nevében kedden megköszönte a magyarok segítségét a háború elől menekülőknek.

A külügyminiszter kiemelte, hogy szerinte a magyar kormány álláspontja a háború kirobbanása óta világos: „Elítéljük az Ukrajnát ért orosz katonai agressziót, kiálltunk és ki is állunk Ukrajna mellett, és minden létező segítséget megadunk azoknak az embereknek, akiknek a háború elől kell menekülniük.”

Ennek keretében a kormány egy öt pontból álló, 37 millió euró (átszámítva 14 milliárd forint) értékű humanitárius támogatási csomagot ajánlott fel Ukrajnának: újjáépítenének egy iskolát az oroszok által bombázott Borogyanka közelében, sebesült kiskorúakat és katonákat fognak ellátni Magyarországon, mobilotthonokat állítanak fel a belső menekültek számára Kárpátalján, és szeptembertől ezer ösztöndíjas helyet ajánlanak fel ukrán diákoknak a magyar felsőoktatásban.

Szijjártó Péter a felszólalásában kiemelte az energiabiztonság kérdését is: „Magyarország semmilyen szankciót nem fog támogatni, hogyha az a Magyarországra irányuló földgázszállításokat fogja veszélyeztetni”.

Amennyire békülékeny hangnemet ütött meg a külügyminiszter kedden, legalább annyira volt harcias formában hétfőn. Szijjártó egy diplomáciai csetepaté közepébe kormányozta magát azzal a pünkösdi hétvégén, hogy Facebookon arról írt, „az ukrán politikusok folyamatosan elfogadhatatlan hangnemben beszélnek Magyarországról”, „provokálnak”, és „a köszönet hangján egyszer sem szóltak”. Ezzel szerette volna bevédeni Kövér Lászlót, aki szombaton „pszichés problémákkal” vádolta meg az ukrán elnököt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!