Orosz források szerint Oroszországba vittek több mint ezer mariupoli ukrán katonát

2022. június 8. – 00:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ jelentése szerint több mint ezer, magát Mariupolban megadó ukrán katonát adtak át a donbaszi szakadárok Oroszországnak, írja a Guardian.

További hadifoglyokat pedig „később” visznek Oroszországba, jelentette a hírügynökség egy „orosz rendvédelmi forrásra” hivatkozva.

Ahogy arról beszámoltunk, a mariupoli Azovsztal acélgyár védői eddig a Donyecki Népköztársaság oroszbarát szakadárjai alá kerültek hadifogságba. Rácz András Oroszország-szakértő szerint mivel a kváziállam nemzetközi jogi értelemben „fekete lyuknak” számít, így az orosz hatóságok akár ide is kiszervezhetnek olyan kegyetlenkedéseket, melyeket Moszkva nem vállalna magára.

Buszokon szállították ki az Azovsztalból Mariupol utolsó ukrán védőit – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Buszokon szállították ki az Azovsztalból Mariupol utolsó ukrán védőit – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

A kedd éjjeli hírek alapján viszont Oroszországban folytathatják hadifogságukat – vagy kerülhetnek bírósági eljárás alá, több Putyin-párti politikus ugyanis ezt követeli. Ukrajna reménykedik abban, hogy fogolycseréknek köszönhetően visszakerülhetnek majd hozzájuk az Azovsztal védői, azonban Rácz András szerint erre nincs sok esély.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!