Szijjártó: Az ukrán politikusok elfogadhatatlan hangnemben beszélnek, provokálnak, hazudnak

2022. június 06. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megszólalt azzal az üzengetéssel kapcsolatban, ami már napok óta folyik Kövér László és az ukrán kormány között.

A miniszter Facebookon állt ki a házelnök korábbi kijelentései mellett. Kövér László házelnök a Hír Tv-nek adott interjújában szombaton arról beszélt, nem érti, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy bajban lévő ország vezetőjeként miért mer kemény hangot megütni Magyarországgal vagy a német kancellárral szemben. Szerinte kérni udvariasan kel, követelőzni és fenyegetőzni pedig nem kéne, mert azt az ellenségekkel szokás.

„Itt van egy személyes, pszichés probléma, amivel én a magam részéről nem tudok mit kezdeni”

– mondta Kövér.

Szijjártó a fentiekkel kapcsolatban azt írta, hogy szerinte „az ukrán politikusok folyamatosan elfogadhatatlan hangnemben beszélnek Magyarországról”, provokálnak, és a köszönet hangján egyszer sem szóltak.

„Mindezek alapján Kövér Lászlónak teljesen igaza van, még akkor is, ha ezen az ukránok felháborodnak” – jelentette ki a miniszter.

Kövér bejelentésére az elmúlt napokban sorra érkeztek Kijevből a reakciók. A kijevi elnöki hivatal helyettes vezetője, Andrij Szibiha Facebook-bejegyzésében válaszolt. „Sok mondanivalója van annak, aki bűnös. A szamarat a füléről, a bolondot a beszédéről ismered fel. Hosszú beszéd, rövid ész” – írta Szibiha.

Aztán vasárnap az elnöki hivatal után reagált az ukrán külügyminisztérium is, egészen pontosan jelentést kértek Kövér mentális állapotáról, hogy annak fényében tudjanak viszonyulni a nyilatkozataihoz.

Hétfőn pedig Zelenszkij elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak is megszólalt az ügyben, mégpedig magyarul.

„Az európai család »egyetlen« problémás országa, Kövér László úr, Magyarország, amely megakadályoz bármilyen reakciót Oroszország rémtetteire Ukrajnában. A hivatalos Budapest ne kérkedjen kannibál álláspontjával. (…) Magyarország szándékosan olaj mézeskalácsra váltja az elhunyt ukrán gyerekek lelkeit. Szégyen” – írta a Twitteren.

Kövess minket Facebookon is!