Orbán: Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtjuk

2022. május 6. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtartotta szokásos péntek reggeli, interjúformában előadott rádiónyilatkozatát Orbán Viktor miniszterelnök, és természetesen az ukrajnai helyzetről is szót ejtett.

„Ez nem a mi háborúnk. Az én fölfogásom azt mondja, hogy nem oldalt, hanem álláspontot kell választani” – mondta Orbán, aki most is békemissziónak nevezte február elsejei moszkvai látogatását. Ugyanakkor „van szívünk, zárójelbe tesszük, hogy az ukránok hogyan bántak a magyarokkal, ezt megvitatjuk később”. Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtjuk, 37 millió eurót (14 milliárd forintot) ajánlottunk fel az ukrán menekülteknek, iskolákat építünk Ukrajnában. A béke oldalán állunk, és segítünk – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban 2022. május 6-án – Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban 2022. május 6-án – Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fegyvert viszont továbbra sem küldünk, mert Orbán szerint aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére. Kárpátalja lőtávolságon belülre került, egy vasúti csomópontot lőttek, és így lesz ezután is, célponttá váltak az ott élő emberek. „Nekünk fontos, hogy Kárpátalját ne rombolják le, ne legyenek emberáldozatok” – mondta. (A kárpátaljai Volóc vasútállomását érte találat kedden este, emiatt 57 ház maradt gáz nélkül.)

Orbán beszélt még az Oroszország ellen tervezett uniós olajszankcióról, amelyet Magyarország megvétózni készül, és a háborútól független témákról is szó esett, mint a kormány tervezett átalakítása. Minderről röviden, pontokba szedve olvashat összefoglalónkban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!