Felfüggesztették az osztrák közmédia egyik vezetőjét, aki Orbán infarktusáról posztolt

2022. június 3. – 22:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Osztrák Közszolgálati Televízió és Rádió (ORF) levonta a megfelelő következtetéseket egyik ügyvezető igazgatójának, Karl Pachnernek az Orbán Viktorról közzétett Facebook-posztja után, írja az ORF a honlapján. Roland Weißmann, az ORF főigazgatója szigorú és utolsó figyelmeztetésben részesítette az online tartalomszolgáltatásáért felelős igazgatót.

Azt is írják, hogy Pachnert további intézkedésig szabadságra küldték, felfüggesztették. A Die Presse azt írja, hogy ez „saját kérésére” történt, a Kronen Zeitung információi szerint pedig Pachner nem tér már vissza az igazgatói posztra.

Pachner a Facebookon közzétett, majd eltüntetett bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor szívinfarktusa „tisztességes dolog” lenne. Nem sokkal a posztja törlése után elnézést kért, azt mondta, mélységesen megbánta a dolgot, és természetesen senkinek nem kívánja a halálát. Szerinte dühében „meggondolatlan és félreérthető megfogalmazást” választott, amikor késő este azt a hírt olvasta, hogy a magyar miniszterelnök lelassítja a hatodik uniós szankciós csomag elfogadását. (Orbán Viktor azt akarta elérni, és sikerrel is járt, hogy Kirill pátriárka lekerüljön az uniós szankciós listáról.)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium berendelte Ausztria budapesti nagykövetét az osztrák állami média vezetőjének posztja miatt. Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára pedig arról írt, hogy ha valaki egy másik ember halálát kívánja, az vállalhatatlan, és nem lehet azzal elintézni, hogy bocsánat, nem úgy gondoltam.

A bécsi külügyminisztérium egy osztrák lapnak, úgy nyilatkozott, hogy a poszt „kétségkívül ízléstelen és teljességgel elfogadhatatlan”. De azt is hozzátették, hogy „ez egy privát Facebook-fiók, melynek semmi köze nincs az osztrák államhoz.”

Az ORF szintén elhatárolódott a kijelentéstől, hozzátéve: az egy alkalmazott magánvéleménye, aminek semmi köze a szerkesztési folyamataikhoz. Az ORF főigazgatója később hangsúlyozta, sajnálja az incidenst, amely diplomáciai feszültséghez is vezetett Magyarország és Ausztria között.

A Die Presse szerint Pachner feladatait egyelőre két másik vezető veszi át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!