Orbán Viktor: Régóta ismert a magyar álláspont Kirill pátriárka szankcionálásáról

2022. június 2. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – juttatta el az MTI-hez Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Orbán nyilatkozatát.

Ezzel Orbán azokra a sajtóértesülésekre reagált, amelyek szerint Magyarország mégis vétót emel az uniós szankciókkal szemben, csakhogy nem az olajembargó miatt (abban már van megállapodás, illetve Magyarország számára enyhítés), hanem vallásszabadsági okokra hivatkozva.

Orbán Viktor nyilatkozata szerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek.

Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették – írja az MTI a nyilatkozat alapján. Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor, aki egyébként május elején beszélt is erről a Kossuth rádióban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!