Menczer: Ha valaki egy másik ember halálát kívánja, az vállalhatatlan

2022. június 3. – 11:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki egy másik ember halálát kívánja, az vállalhatatlan, és nem lehet azzal elintézni, hogy bocsánat, nem úgy gondoltam – írta Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára pénteken a Facebook-oldalán. A politikus arra reagált, hogy Karl Pachner, az osztrák köztévé (ORF) egyik vezetője egy a Facebookon közzétett, majd eltüntetett bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor szívinfarktusa „tisztességes dolog” lenne.

A magyar külügyi tárca már csütörtök este közölte azt is, hogy berendeli Ausztria budapesti nagykövetét az osztrák állami média vezetőjének posztja miatt. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár pedig azt mondta: „Pachner úr azonnali lemondása és távozása a közéletből ezek után erkölcsi minimum”.

A bécsi külügyminisztérium egy osztrák lapnak, a Kleine Zeitungnak válaszolva a helyzetről úgy nyilatkozott. hogy a poszt „kétségkívül ízléstelen és teljességgel elfogadhatatlan”. Ugyanakkor hozzátették, hogy „ez egy privát Facebook-fiók, melynek semmi köze nincs az osztrák államhoz.” Az ORF szintén elhatárolódott a kijelentéstől, hozzátéve: az egy alkalmazott magánvéleménye, aminek semmi köze a szerkesztési folyamataikhoz.

Menczer Tamás mostani posztja szerint súlyosbítja a helyzetet, ha egy befolyásos újságíró, egy közmédia igazgatója kívánja egy megválasztott vezető, a magyar miniszterelnök halálát. „Ez az önmagában is szörnyű megnyilvánulás az egész ország arculcsapása”. Menczer egyben felszólította az osztrák médiát felügyelő hatóságokat, hogy „Cselekedjenek!”, mondván: ők is biztos elfogadhatatlannak tartják azt, ami történt.

Karl Pachner nem sokkal a posztja törlése után elnézést kért, azt mondta, mélységesen megbánta a dolgot, és természetesen senkinek nem kívánja a halálát. Dühében „meggondolatlan és félreérthető megfogalmazást” választott, amikor késő este azt a hírt olvasta, hogy a magyar miniszterelnök lelassítja a hatodik uniós szankciós csomag elfogadását. (Orbán Viktor azt akarta elérni, és sikerrel is járt, hogy Kirill pátriárka lekerüljön az uniós szankciós listáról, amiért méltatta is őt a bécsi orosz nagykövet.)

Magyar Levente külügyminiszter-helyettes is megszólalt az ügyben, szerinte

megengedhetetlen, hogy a magyarokat, demokratikusan megválasztott kormányukat vagy annak vezetőjét ócsárolják.

A közmédiának adott pénteki nyilatkozatában Magyar kiemelte, hogy Pachner szavai még egy ilyen felfokozott politikai diskurzusban is egyedülállóan durvának és botrányosnak számítanak, ha pedig a jövőben ezek a szavak megint elhangoznak, nem fogják tudni „ennyivel lerendezni” a dolgot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!