Izrael szerint az új lézeres légvédelmükkel még az ellenfelet is csődbe viszik

2022. június 1. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az év eleje óta többször is előállt azzal, hogy hamarosan Izraelt egy lézeres légvédelmi rendszer védi, amely hatékonyabb lehet a rendkívül költséges hagyományos rakétarendszereknél. A politikus most egy újabb előnyét is felfedezte a fegyvernek

„A lézerrendszer, amelyet Izrael a beérkező ellenséges rakéták elfogására fejleszt, nemcsak hatástalanná teszi a rakétákat Izrael ellen, hanem csődbe is viszi Izrael ellenségeit” – idézte Bennettet a Jerusalem Post.

Bennett felidézte, hogy a Vasnyaláb (Iron Beam) nevű lézeres védelem képes elfogni a kilőtt gránátokat, drónokat és rakétákat, és most bővebben kitért a költséghatékonyságra is.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök látogatást tett az lézerrendszer fejlesztőjénél – Fotó. Izraeli Védelmi Minisztérium / Amos Ben-Gershom
Naftali Bennett izraeli miniszterelnök látogatást tett az lézerrendszer fejlesztőjénél – Fotó. Izraeli Védelmi Minisztérium / Amos Ben-Gershom

„Ez gyökeres változást jelent, mert nemcsak katonailag csaphatunk le az ellenségre, hanem gazdaságilag is gyengíthetjük. A mai napig sok pénzünkbe került minden rakéta elfogása. Ma több tízezer dollárt fektethetnek be egy rakétába, mi pedig két dollárt fektethetünk be, hogy fedezzük a rakéta lelövéséhez szükséges áram költségét”- mondta Bennett.

Az izraeli védelmi minisztérium áprilisban azt közölte, hogy fontos lépést tettek a lézerrendszer működőképessége felé. Több távolságból is tesztelték, és sikerült is kilőniük vele támadó eszközöket.

A Vaskupola-rendszert (amelyről itt írtunk bővebben) mindazonáltal nem akarják megszüntetni, mellette működne a lézeres védelem is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!