Kiszabadították a Kígyó-szigetet védelmező határőrt, 48 orosz katona kerül bíróság elé, Navalnij cikket írt Putyinról

2022. május 23. – 06:51

frissítve

Kiszabadították a Kígyó-szigetet védelmező határőrt, 48 orosz katona kerül bíróság elé, Navalnij cikket írt Putyinról
Idős nőt evakuálnak Raihorod városából 2022. május 22-én – Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a háború kezdete óta már 8 millió ukrán kényszerül az otthona elhagyására, ebből 6 millió külföldön keresett menedéket.
  • Joe Biden amerikai elnök Japánban tett látogatásán párhuzamot vont Ukrajna és Tajvan sorsa között, és leszögezte: az USA kész fegyverrel is megvédeni a kelet-ázsiai szigetországot.
  • Zelenszkij szerint naponta 50-100 ukrán halhat meg a keleti fronton.
  • A birt hírszerzés szerint az orosz parancsnokság újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat, amelyek miatt magas a seregen belül a halálozási arány.
  • Az orosz Interfax hírügynökség szerint az azovsztali hadifoglyokat a szeparatista Donyecki Népköztársaság törvényszéke állítja bíróság elé.
  • A WHO ukrajnai missziója szerint a háború kezdete óta 248 támadást hajtottak végre egészségügyi intézmények vagy dolgozók ellen.
  • Életfogytiglani büntetést kapott az az orosz katona, aki február elején lelőtt egy fegyvertelen 62 éves civil férfit. A 21 éves Vadim Sziszimarin bevallotta bűnösségét. 48 orosz katonát állítanak bíróság elé
  • Kiszabadították azt a határőrt, aki a Kígyó-szigeten elküldte a faszba az oroszokat

Naponta nagyjából 50-100 ukrán hal meg a háború keleti frontján – mondta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a katonai veszteségekre is utalhatott kijelentésével.

A legsúlyosabb harcok a luhanszki Szeverodonyeck és Liszicsanszk testvérvárosok körül zajlanak, amelyek a Donbasz legfontosabb területei. Szerhij Gajdaj, Luhanszk kormányzója egy helyi televíziós interjúban arról beszélt, hogy Oroszország a „felperzselt föld” taktikáját alkalmazza a térségben.

A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok főleg Szeverodonyeck városára koncentrálják az erőiket. Az ukránok vasárnap arról számoltak be, hogy Szeverodonyecket négy irányból támadták, de az orosz erők nem tudtak betörni a városba.

Orosz légicsapások sújtották Mikolajiv és Donbasz régiókat is, az oroszok parancsnoki központokat, csapatokat és lőszerraktárakat céloztak – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. Igor Konashenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a rakéták három parancsnoki pontot és négy lőszerraktárt találtak el a Donbaszban.

(Guardian)

Az ENSZ legújabb jelentése szerint a háború miatt eddig több mint 8 millió ember kényszerült otthona elhagyására – írja a Sky News.

Ebből legalább 6 millióan Ukrajnát is elhagyták, és menekültstátuszt kértek más országokban.

Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szerint az ukrajnai háború elől menekülő emberekre adott nemzetközi válasz túlnyomórészt pozitív volt.

„Az együttérzés él, és hasonló mozgósításra van szükségünk a világ összes válságának esetében. Ugyanakkor a humanitárius segély csak tüneti kezelés, nem gyógymód. Ennek a tendenciának a megfordítására az egyetlen válasz a béke és a stabilitás, hogy az ártatlan embereknek ne kelljen szerencsejátékot játszani a veszélyes maradás, a bizonytalan menekülés, és a száműzetés között” – mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este is elmondta már megszokott tévébeszédét, amelyet részben annak szentelt, hogy megköszönje Lengyelországnak a támogatást. A hétvégén Andrzej Duda lengyel elnök Kijevbe látogatott, és Zelenszkijjel tárgyalt, a találkozó nagyon baráti légkörben zajlott: a két politikus ölelkezett, majd Duda arról beszélt, csak Ukrajnának van joga döntenie a saját jövőjéről.

Beszédében Zelenszkij kiemelte, nagyon boldog, hogy végre teljesen konfliktusmentes a két ország kapcsolata, és most már örökké szeretné megőrizni a lengyelek és az ukránok közötti testvériséget. Elmondta azt a nap folyamán már bejelentett tervét is, hogy hálából az ukrán menekülteknek Lengyelországban jutó jó bánásmódért olyan törvényt akar elfogadtatni, amely a lengyel állampolgároknak különleges jogi státuszt biztosítana Ukrajnában.

Ráadásul Zelenszkij beszédéből az derül ki, hogy nemcsak a lengyelekkel, de az összes szomszédos országgal kész kompromisszumkész hangot megütni. „Azt is szeretném, ha mindez része lenne az új szomszédsági politikánknak. Meg kell oldanunk a vitákat, le kell választanunk a múltat a jelenlegi kapcsolatainkról Ukrajna összes olyan szomszédjával, akik tisztelnek minket, és nem megszállói államunknak” – közölte. Duda és ő arról is beszéltek, tovább kéne erősíteni a szankciókat Oroszország ellen, és mindent meg kell tenni, hogy Ukrajnát mielőtt felvegyék az Európai Unióba.

Lengyelországgal kapcsolatban még azt is megemlítette, nemcsak az emberek jogai, de az árucsere tekintetében is változás várható. A vasárnapi tárgyaláson a vámhatárról is tárgyalt ugyanis a két politikus, abban maradtak, hogy közös vámkezelést vezetnek be, felgyorsítva ezzel az áruk áramlásának folyamatát. Zelenszkij szerint ez már az első lépcső lehet, ami az ukrán–EU-s vámuniót készíti elő.

Az ukrán elnök beszámolt róla, hogy hétfőn csatlakozik a davosi Világgazdasági Fórumon folytatott megbeszélésekhez, majd a hét folyamán több nyilvános felszólalása is lesz nemzetközi porondon, többek között a Stanford Egyetem közösségéhez beszél majd.

Zelenszkij elmondta, hogy szintén jövő héten újabb találkozóra kerül sor a partnerországok képviselőivel, várakozással tekintenek az itt várható, a védelmük szempontjából hasznos, új döntések elé. Közölte még azt is, hogy aláírt egy rendeletet a hadsereg egyes tagjainak kitüntetéséről, 194 katona kapott állami kitüntetést vasárnap, közülük 44-et posztumusz.

Oroszország hajlandó a tűzszüneti tárgyalások újraindítására – közölte az orosz főtárgyaló vasárnap hozzátéve, hogy a kezdeményezés felelőssége viszont Kijevé. Vlagyimir Medinszkij, a Kreml tanácsadója egy fehérorosz televíziónak beszélt arról, hogy álláspontjuk szerint „Oroszország soha nem utasította el a tárgyalásokat”.

„Mi a magunk részéről készek vagyunk a párbeszéd folytatására” – mondta Medinszkij. „A tárgyalások befagyasztása teljes mértékben Ukrajna kezdeményezésére történt, a labda náluk pattog” – állította.

Legutóbb négy nappal ezelőtt az oroszok részéről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nyilatkozott a témában, ő szintén azt mondta, úgy látják, hogy ukrán részről teljesen hiányzik a szándék a folytatáshoz.

(Guardian)

Vasárnapi tudósításunkat itt olvashatja. Röviden összefoglalva a következők történtek a háború 88. napján:

  • Ukrajna kizárta, hogy tűzszünetet kössön Oroszországgal, és nem fogadnak el semmilyen olyan megállapodást Moszkvával, ami területfeladással járna.
  • Andrzej Duda lengyel elnök titokban Kijevbe ment, ahol kijelentette, hogy nem nyugszik, amíg Ukrajna EU-tagállam nem lesz.
  • A Gazprom beváltotta ígéretét, leállította a Finnországba való gázszállítást. Litvánia viszont maga állította le vasárnaptól teljesen az orosz energiaszállítmányokat, ide értve a villamos energia importját is.
  • Nagy a kockázata annak, hogy Mariupol a fertőző betegségek melegágya lesz, miután a nyári esőzések beszennyezhetik a vízforrásokat.
  • Az ukránok újabb légitámadásokról számoltak be Kijevtől nyugatra, illetve a Donbász és Mikolajivi régiókban is. A brit védelmi minisztérium szerint oroszok Szeverodonyeck városára koncentrálják az erőiket, az ukránok elmondásuk szerint tartják a várost.
  • Az orosz főtárgyaló szerint folytatnák a tűzszüneti tárgyalásokat, ha Kijev kezdeményezné

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!