A lengyel elnök titokban Ukrajnába ment, a parlament előtt készül felszólalni

2022. május 22. – 08:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Andrzej Duda lengyel elnök szombaton előre be nem jelentett látogatásra érkezett Ukrajnába, ahol az ukrán parlament előtt készül felszólalni, jelentette vasárnap az elnöki iroda. Így ő lesz az első külföldi államfő, aki az orosz invázió kezdete óta beszédet mond az ukrán Verhovna Rada előtt.

Lengyelország a háború kezdete óta több millió ukrán menekültet fogadott be, és támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét is.

Duda korábban azt is mondta, nagyon gyakran kommunikál Zelenszkijjel, és szerinte minden segítséget meg kell adni az ukránoknak, és szerinte nehéz lenne tagadni, hogy népirtás zajlik Ukrajnában.

Orbán Viktort is bírálta: márciusban arról beszélt, hogy „nehezen értem Orbán Viktor hozzáállását az ukrajnai háborúhoz, ahol emberek ezrei halnak meg”, és ez a politikai sokba fog kerülni Magyarországnak, de hozzátette, hogy Orbán „nehéz helyzetben van”, mert eredetileg nem ő tette függővé az országot teljesen Oroszországtól, ami a gáz- és áramellátást illeti, mert van egy orosz atomerőmű Magyarországon, aminek bővítésére egyébként Orbánék néhány éve az oroszokkal kötöttek szerződést. A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski pedig korábban azt mondta, nem boldog a magyar miniszterelnök óvatos hozzáállását látva.

Duda pár nappal ezelőtt még Novák Katalinnal találkozott, akinek első elnöki útja Varsóba vezetett. (Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!