Boris Johnson is aggódik az ukrán élelmiszerexport akadályozása miatt

2022. május 22. – 23:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke vasárnap este telefonon tárgyalt Zelenszkijjel Odessza blokádjáról.

Johnson a Sky beszámolója szerint azt mondta, megkettőzi arra irányuló erőfeszítéseit, hogy Ukrajna lakossága hozzájusson a létfontosságú élelmiszerhez és humanitárius segélyekhez, valamint hogy az ország továbbra is képes legyen exportálni.

Az ukrán kikötők működésének akadályozása egyre inkább aggasztja a világ vezetőit, vasárnap elsőként Olaf Scholz német kancellár nyilatkozott a témában, majd Nagy István magyar agrárminiszter is közölte, hogy segíteni kell a szárazföldi élelmiszerkivitelt Ukrajnából.

Az orosz invázió előtt Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének, Európa éléskamrájának számított, havonta 4,5 millió tonna mezőgazdasági terméket exportált kikötőin keresztül. A kikötők orosz blokádja tovább súlyosbíthatja az egyébként sem túl fényes kilátásokat, ami a szegényebb és élelmiszerimportra szoruló országokat illeti. A háború miatt várható élelmiszerválságról itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!