Zelenszkij új szomszédsági politikát hirdetett, javítaná Ukrajna viszonyát az összes környező országgal

2022. május 23. – 00:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este is elmondta már megszokott tévébeszédét, amelyet részben annak szentelt, hogy megköszönje Lengyelországnak a támogatást. A hétvégén Andrzej Duda lengyel elnök Kijevbe látogatott és Zelenszkijjel tárgyalt, a találkozó nagyon baráti légkörben zajlott: a két politikus ölelkezett, majd Duda arról beszélt, csak Ukrajnának van joga döntenie a saját jövőjéről.

Beszédében Zelenszkij kiemelte, nagyon boldog, hogy végre teljesen konfliktusmentes a két ország kapcsolata, és most már örökké meg szeretné őrizni a lengyelek és az ukránok közötti testvériséget. Elmondta azt a nap folyamán már bejelentett tervét is, hogy hálából az ukrán menekülteknek Lengyelországban jutó jó bánásmódért olyan törvényt akar elfogadtatni, amely a lengyel állampolgároknak különleges jogi státuszt biztosítana Ukrajnában.

Ráadásul Zelenszkij beszédéből az derül ki, hogy nem csak a lengyelekkel, de az összes szomszédos országgal kész kompromisszumkész hangot megütni. „Azt is szeretném, ha mindez része lenne az új szomszédsági politikánknak. Meg kell oldanunk a vitákat, le kell választanunk a múltat a jelenlegi kapcsolatainkról Ukrajna összes olyan szomszédjával, akik tisztelnek minket, és nem megszállói államunknak” – közölte. Duda és ő arról is beszéltek, tovább kéne erősíteni a szankciókat Oroszország ellen, és mindent meg kell tenni, hogy Ukrajnát mielőtt felvegyék az Európai Unióba.

Lengyelországgal kapcsolatban még azt is megemlítette, nem csak az emberek jogai, de az árucsere tekintetében is változás várható. A vasárnapi tárgyaláson a vámhatárról is tárgyalt ugyanis a két politikus, abban maradtak, hogy közös vámkezelést vezetnek be, felgyorsítva ezzel az áruk áramlásának folyamatát. Zelenszkij szerint ez már az első lépcső lehet, ami az ukrán-EU-s vámuniót készíti elő.

Az ukrán elnök beszámolt róla, hogy hétfőn csatlakozik a davosi Világgazdasági Fórumon folytatott megbeszélésekhez, majd a hét folyamán több nyilvános felszólalása is lesz nemzetközi porondon, többek között a Stanford Egyetem közösségéhez beszél majd.

Zelenszkij elmondta, hogy szintén jövő héten újabb találkozóra kerül sor a partnerországok képviselőivel, várakozással tekintenek az itt várható, a védelmük szempontjából hasznos, új döntések elé. Közölte még azt is, hogy aláírt egy rendeletet a hadsereg egyes tagjainak kitüntetéséről, 194 katona kapott állami kitüntetést vasárnap, közülük 44-et posztumusz.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!