A lengyel államfő szerint nehéz tagadni, hogy népirtás zajlik Ukrajnában

2022. április 7. – 07:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Andrzej Duda lengyel államfő szerint nehéz lenne tagadni, hogy népirtás zajlik Ukrajnában.

„Ukrajna ”nácimentesítéséről„ beszélnek, de ez nonszensz, hülyeség, nyilvánvaló orosz propaganda. Ez csak egy ürügy, ami ahhoz kell, hogy tömegmészárlást hajtsanak végre”

– mondta Duda. A lengyel elnök szerint az oroszok által elkövetett bűnök a népirtás kategória minden kritériumának megfelelnek. Hozzátette: az, hogy az oroszok civileket ölnek, megmutatja, hogy tulajdonképpen az ukrán kép elpusztítása a háború célja.

Az interjúban szóba jött, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kételkedik a konfliktus diplomáciai úton való megoldásában, mondván, hogy „Hitlerrel sem tárgyalt senki”. Duda ebben hasonlóan gondolkodik, szerinte egyszerűen előbb szigorú feltételeket kell lefektetni Putyin számára, és ha azok teljesülnek, akkor van lehetősége a diplomáciai párbeszédnek. Emiatt a lengyelek támogatni is fogják az újabb büntetőintézkedések bevezetését is, például az energiaszektorral szemben. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Lengyelország korábban is ellenezte a német-orosz földgázvezetékek megépítését, amelyekkel Moszkva most zsarolja Európát.

Duda hozzátette, hogy nagyon gyakran kommunikál Zelenszkijjel, és szerinte minden segítséget meg kell adni az ukránoknak. Szerinte Ukrajna biztonsága és a béke azért is fontos, mert Putyin a háború révén a menekültekkel akarja destabilizálni Lengyelországot.

(CNN, 444)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!