Zelenszkij: Ha nincsenek elég kemény szankciók és nem kapunk fegyvereket, az oroszok újabb offenzívát indítanak majd

2022. április 7. – 02:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda éjjel is megtartotta szokásos videós bejelentkezését az ukrán elnök, aki ezúttal is keményen lobbizott a komolyabb, különösen az orosz olajexportot és az ottani bankokat érintő szankciók bevezetéséért. Zelenszkij szerint a bucsai mészárlás után végre az egész világon megváltozott az oroszok megítélése, a vérengzés pedig szerinte az orosz népet is választás elé állítja – el kell dönteniük, hogy most kerülnek szembe az orosz elnyomó gépezettel, vagy életük végéig számkivetettek maradnak a megindokolhatatlan vérontás támogatása miatt.

Az elnök úgy véli, hogy az oroszok most megpróbálják majd titokban tartani, hogy más városokban is ugyanazt tették, mint Bucsában, de mint mondta, annyi embert öltek meg, és olyan szinten dokumentálva vannak a tetteik, hogy nem úszhatják meg a dolgot. Zelenszkij szerint papíron jól néznek ki a szankciók, melyeket a nyugati országok a történtek nyomán bejelentettek, de úgy véli, annak fényében, ami jelenleg zajlik Ukrajnában, ez még mindig nem elegendő.

Az ukrán elnök továbbra is azt szeretné, hogy az orosz bankokat teljesen letiltsák a nemzetközi bankrendszerről, valamint azt is, hogy senki ne vegyen több orosz olajat.

A továbbra is működő olajexport szerinte a fő oka annak, hogy az oroszok nem veszik komolyan a tárgyalásokat és folytatják a háborút. Zelenszkij szerint ha nincsenek elég kemény szankciók és nem kapnak elegendő mennyiségű fegyvert, azt akkor az oroszok felhatalmazva fogják érezni magukat arra, hogy újabb offenzívát indítsanak, ezúttal a Donyec-medence ellen. Szerinte ezt preventív szankciókkal még mindig meg lehetne akadályozni, ahogy korábban magát a háborút is meg lehetett volna.

Az ukrán elnök ezen túl leginkább arról beszélt, hogy az életnek vissza kell térnie a rendes kerékvágásba, és felszólított minden helyi, regionális és állami vezetőt, hogy tegyen meg mindent azért, hogy ez megvalósulhasson. Mint mondta, mindenképpen meg kell találni ennek a lehetőségeit, és arról is beszélt, hogy azokon a helyeken, ahol nincs közvetlen veszély, mindenki térjen vissza dolgozni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!