Az Egyesült Államok Kínára is szankciókat vetne ki, ha támogatja a háborút

2022. április 7. – 06:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszországgal szembeni szankciók után Kínának meg kell értenie, hogy milyen következményekkel kell jár, ha anyagi támogatást nyújt Moszkvának – mondta az amerikai külügyminiszter-helyettes.

Wendy Sherman a Képviselőház külügyi bizottságának szerdai meghallgatásán kijelentette, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, az ország gazdaságával és oligarcháival szemben az összehangolt szankciók és az exportellenőrzések jó példák Kína vezetője, Hszi Csin-ping számára.

„Szerintem Hszi elnök ebből elég jól megértheti, hogy mivel kell szembenéznie, ha bármilyen anyagi módon támogatná Putyint” – mondta Sherman.

Arról is beszélt, hogy a mostani nyugati válaszlépések alapján azt is leszűrheti Peking, hogy mivel járna, ha erőszakkal elfoglalná Tajvant. „Reméljük, hogy a Kínai Népköztársaság megérti, hogy minden ilyen akcióra érkezik válasz, és nem csak az Egyesült Államok, hanem a nemzetközi közösség részéről is” – mondta a Kínai Népköztársaságra utalva.

Kína nem volt hajlandó Oroszország ukrajnai fellépését elítélni vagy azt inváziónak nevezni, és bírálta a Moszkvával szembeni nyugati szankciókat, bár egy magas rangú kínai diplomata a múlt héten azt mondta, hogy Peking szándékosan nem kerüli meg ezeket a büntetőintézkedéseket.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!