Az orosz védelmi minisztérium szerint az Azov ezred utolsó, 531 főből álló csoportja is megadta magát

2022. május 21. – 08:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hadsereg közleménye szerint a mariupoli Azovsztal acélművet „teljesen felszabadították”, pénteken az utolsó ukrán védők is megadták magukat. Az Azov ezred utolsó, 531 főből álló csoportja is megadta magát az orosz védelmi minisztérium szerint – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol volt a bázisa az ukrán haderő egyik legharcedzettebb egységének, a hírhedt Azov ezrednek. A 2014 májusában alakult egységet a neonáci eszmékkel szokták összefüggésbe hozni, nem teljesen alaptalanul, – Vlagyimir Putyin orosz elnök elsősorban rájuk hivatkozva beszél Ukrajna általános nácítlanításáról – ugyanakkor az Azov ezrednek jó pár nem neonáci, és mindenféle más tagja is van, így nem lehet őket általánosan neonáci csoportként azonosítani.

Az ukránok évek óta készültek az oroszok támadására, így folyamatosan erősítették a város védelmét, különösen az Azovsztal acélgyárat, ami egy valódi erődítménnyé változott. Európa egyik legnagyobb acélüzemében több ezer ukrán katona ásta be magát, és tartott ki egészen mostanáig az orosz túlerővel szemben. Az Azovsztalt védő ukrán harcosokról készült fotókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!