Újabb tömegsírt fedeztek fel Kijev környékén, összesen már 900 holttestet találtak tömegsírokban

2022. április 29. – 06:43

frissítve

Újabb tömegsírt fedeztek fel Kijev környékén, összesen már 900 holttestet találtak tömegsírokban
Kilőtt, rozsdás orosz harckocsi Csernyihiv közelében – Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Nem volt kokain Zelenszkij asztalán, miközben Elon Muskkal beszélt.
  • Egy újságíró halhatott meg a Kijevet ért tegnapi rakétacsapásban.
  • Oroszország megerősítette, hogy rakétacsapásokat hajtott végre, például Kijevben is.
  • A kínai külügyminisztérium azzal vádolta a NATO-t, hogy összezavarja Európát és konfliktusokat szít Ázsiában is.
  • Ukrán tisztviselők szerint az oroszok „elrabolják” a búzakészleteket.

A brit hírszerzés szerint Oroszország fő katonai célja továbbra is az ukrajnai Donbasz keleti régiójának elfoglalása.

A védelmi minisztérium szerint a Donbaszt alkotó Luhanszk és Donyeck régiókban – különösen Liszicsanszk és Szeverodonyeck városok környékén súlyos harcok dúlnak.

Tehervagonok égnek egy orosz támadás után a kelet-ukrajnai Limanban – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
Tehervagonok égnek egy orosz támadás után a kelet-ukrajnai Limanban – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

A britek szerint az oroszok valamelyest előre tudtak haladni a kelet-ukrajnai offenzívájuk során, de a kemény ukrán ellenállás miatt jelentős veszteségeket szenvedtek.

(Sky)

Ukrajna azt reméli, ma evakuálják a civileket az ostromlott Mariupol kikötővárosban lévő hatalmas Azovsztal acélgyárból – közölte az ukrán elnöki hivatal.

Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett abba, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt részt vegyen az evakuálásban. Az ukránok szerint több száz férfi, nő és gyerek még mindig a gyár alatti alagútrendszerben húzza meg magát.

(BBC)

Civilek az Azovsztal acélmű alatti óvóhelyen április 23-án – Fotó: Handout / Reuters
Civilek az Azovsztal acélmű alatti óvóhelyen április 23-án – Fotó: Handout / Reuters

A kínai állami olaj- és gázipari óriásvállalat (CNOOC) szerint egyelőre nincsenek konkrét terveik arra, hogy átvegyék azokat az orosz energetikai érdekeltségeket, amelyekről a nyugati cégek az ukrajnai invázió után lemondanának.

A Telegraph nemrég arról írt, hogy a Shell tárgyalásokat folytat a CNOOC-kal egy hatalmas oroszországi cseppfolyósított földgázmezőben való részesedés eladásáról. A kínai vállalat egyik vezetője azonban a Reutersnek azt mondta: „Jelenleg az orosz–ukrán konfliktus összetett szakaszban van. Figyeljük a helyzetet, és még nincs konkrét tervünk.”

De beszélt arról is, nem világos számukra, hogy a nyugati vállalatok egyáltalán hogyan adnák át a befektetéseiket, mivel ehhez Oroszország jóváhagyására is szükségük lenne.

(BBC)

Hadgyakorlatokat tartanak nyáron Európa több részén is, a brit hadsereg mintegy nyolcezer katonája vesz majd részt ezeken, ez a legmagasabb szám a hidegháború óta.

Ben Wallace brit védelmi miniszter a lépést „a szolidaritás és az erő demonstrációjaként” jellemezte, amely „olyan mértékű agressziótól fog elrettenteni, amilyenre még nem volt példa Európában ebben az évszázadban”.

A katonai szövetségbe való belépést fontolgató Svédország és Finnország területére is kiterjednek majd a nyári NATO-hadgyakorlatok.

(BBC)

Zelenszkij ukrán elnök a Time magazinnak adott interjújában arról beszélt, csak pár percen múlt, hogy orosz csapatok nem találták meg őt és családját a háború első óráiban.

Az oroszok lövései egyszer csak az ukrán elnöki hivatalnak helyt adó épület falain belül hallatszottak. A katonaság akkor arról tájékoztatta Zelenszkijt, hogy orosz ejtőernyősök érkeztek Kijevbe, hogy megöljék vagy elfogják őt és a családját.

A háború első estéjén lövöldözés tört ki a kormányzati negyed körül. Az épületben lévő őrök lekapcsolták a villanyt, golyóálló mellényeket és fegyvereket hoztak Zelenszkijnek és mintegy tucatnyi segítőjének. Közülük csak néhányan tudták, hogyan kell kezelni a fegyvereket.

Az orosz csapatok kétszer is megpróbálták megrohamozni az épületegyüttest, ahol eleinte még ott voltak Zelenszkij gyerekei és a felesége is. Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy evakuálja az elnököt és csapatát, és segít nekik felállítani egy száműzetésben lévő kormányt, valószínűleg Kelet-Lengyelországban. Zelenszkij azonban azt válaszolta: „Lőszerre van szükségem, nem fuvarra”.

(Guardian)

Ukrajna keleti részén továbbra sincs nyugalom, miközben egyre több fotó mutatja be a pusztítást a városokban és a falvakban. A képgalériát itt lehet megnézni.

Fotó: Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency / AFP

Egyre több részletet lehet tudni az oroszok Kijev elleni legújabb támadásáról. Az ukrán fővárosban az előző napokban viszonylagos nyugalom volt.

Most azonban helyi idő szerint 20 óra 13 perckor egy 25 emeletes lakóházba rakéta csapódott, a ház első és második emelete teljesen kiégett. A 100 négyzetméterre kiterjedő tüzet 21 óra 25 percre sikerült eloltani, a lakóház részlegesen megsemmisült az ukrán védelmi szervek jelentése szerint. A sérültek száma már tízre emelkedett, kórházban ápolják őket.

A becsapódás és a tűzoltás után így nézett ki az épület – Fotó: Ukrán Állami Szolgálat
A becsapódás és a tűzoltás után így nézett ki az épület – Fotó: Ukrán Állami Szolgálat

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij csütörtök esti beszédében a 33 milliárd dolláros amerikai segélycsomagról azt mondta, hogy nagy változást fog hozni Ukrajna harci képességeiben.

Volodimir Zelenszkij – Fotó: Ukrajna kormánya
Volodimir Zelenszkij – Fotó: Ukrajna kormánya

Köszönetet mondott az amerikai népnek és Biden elnöknek emiatt, és egyetértett Bidennel abban, hogy a csomag nem olcsó, de szükséges az orosz agresszió megállításához. 20 milliárd dollár katonai segély lenne, 8,5 milliárd dollár a gazdasági segély, és 3 milliárd dollár jutna humanitárius célokra. (BBC)

Jó reggelt, indul a percről percre tudósításunk az orosz-ukrán háború 65. napjáról. Ha az előző napi, csütörtöki hírfolyamunkat pörgetné át, akkor azt itt teheti meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!