Az invázió legelején orosz ejtőernyősök érkeztek Kijevbe, hogy megöljék vagy elfogják Zelenszkijt

2022. április 29. – 07:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zelenszkij ukrán elnök a Time magazinnak adott interjújában arról beszélt, csak pár percen múlt, hogy orosz csapatok nem találták meg őt és családját a háború első óráiban.

Az oroszok lövései egyszer csak az ukrán elnöki hivatalnak helyt adó épület falain belül hallatszottak. A katonaság akkor arról tájékoztatta Zelenszkijt, hogy orosz ejtőernyősök érkeztek Kijevbe, hogy megöljék vagy elfogják őt és a családját.

A háború első estéjén lövöldözés tört ki a kormányzati negyed körül. Az épületben lévő őrök lekapcsolták a villanyt, golyóálló mellényeket és fegyvereket hoztak Zelenszkijnek és mintegy tucatnyi segítőjének. Közülük csak néhányan tudták, hogyan kell kezelni a fegyvereket.

Az orosz csapatok kétszer is megpróbálták megrohamozni az épületegyüttest, ahol eleinte még ott voltak Zelenszkij gyerekei és a felesége is. Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy evakuálja az elnököt és csapatát, és segít nekik felállítani egy száműzetésben lévő kormányt, valószínűleg Kelet-Lengyelországban. Zelenszkij azonban azt válaszolta: „Lőszerre van szükségem, nem fuvarra”.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!