Belarusz ellenzéki vezető: Ez már a harmadik világháború

2022. április 29. – 23:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz ellenzék vezetője arra kérte az USA külügyminisztériumát és kongresszus képviselőket, hogy hasonló szankciókat vessenek ki Alekszandr Lukasenkóra és kormányára, mint amilyeneket az orosz vezetők ellen vetettek ki – írja a CNN.

Szvetlana Tyihanovszkaja azt is állította, hogy bizonyítékokat adott át az amerikai kormánynak arról, hogy Lukasenko aktívan támogatja vesz az orosz inváziót – elvileg bizonyítani tudja, hogy rakétákat lőttek ki belarusz területről, valamint azt is, hogy orosz katonai szállítmányok haladtak át az országon. Szerinte a belarusz hadsereg nem vett részt ezekben a műveletekben, Lukasenko szabad kezet adott Putyinnak néhány régióban.

Szvetlana Tyihanovszkaja, a belarusz ellenzék vezetője Washingtonban április 28-án – Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / AFP
Szvetlana Tyihanovszkaja, a belarusz ellenzék vezetője Washingtonban április 28-án – Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / AFP

Szerinte a belarusz vezetők ellen kivetett szankcióknak ugyanolyan erősnek, de más jellegűeknek kell lenniük, inkább állami bankokat és állami vállalatokat kell, hogy érintsenek.

Egy listát is átadott az amerikai kormány képviselőinek, amin állítása szerint olyan cégek szerepeltek, amik segítenek a belarusz kormánynak a már meglévő szankciók kijátszásában.

„Ez már egy világháború. Nagyon félünk a harmadik világháborútól, de már ebben a pillanatban is zajlik. Ez a demokrácia és autokrácia háborúja”

– mondta Tyihanovszkaja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!