Minden eddiginél súlyosabb orosz támadás civilek ellen Kramatorszkban, újabb tömegsírok kerülnek elő, a lengyel szövetséges is beszólt Orbánnak – képek a háború 44. napján

2022. április 8. – 21:28

frissítve

Minden eddiginél súlyosabb orosz támadás civilek ellen Kramatorszkban, újabb tömegsírok kerülnek elő, a lengyel szövetséges is beszólt Orbánnak – képek a háború 44. napján
Gyerekrajz egy Csernyihivhez közeli falu iskolájának pincéjében – Fotó: Marko Djurica / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Véres rakétatámadást hajtottak végre pénteken Kramatorszkban a vasútállomás ellen. Oroszország tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz, amelyben legalább ötven ember meghalt. A külvilágnak azonban nincs kétsége Oroszország felelősségéről, a brit kormányfő Londonból, az Európai Bizottság elnöke a tömegsírok közeléből üzent, hogy az elkövetők nem maradnak büntetlenül. A helyszínen jártak a Telex tudósítói is.

Ezután a szankciók további szigorítása is várható, Ursula von der Leyen már figyelmeztette is a magyar kormányt, hogy nem fizethet rubellel az orosz földgázért, mert az az EU által elfogadott szankciók megsértését jelentené. Az előszeretettel brüsszelező kormánynak ez nem meglepő, bár az utóbbi időben már az sem, hogy a lengyel kormánypárt vezetője, Jarosław Kaczyński is beszólt a Moszkváról visszafogottan nyilatkozó Orbánnak.

Péntekre a hírek szerint visszafoglalták Szumit az ukrán erők, amelyek újabb fegyverekhez juthatnak, miután az EU 500 milliós összeget szavazott meg erre a célra.

Pénteken a 44. napját írtuk az orosz–ukrán háborúnak – folyamatos tudósításunk itt olvasható. Most megmutatjuk az elmúlt 24 óra legfontosabb képeit:

Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP

Szlovjanszk – a város Donyeck megyének abban a részében van, amely nem áll az Oroszország által önálló államként elismert szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) ellenőrzése alatt. A város azonban DNR célpontja, Oroszország szerint a területet a DNR-hez kell csatolni. Csütörtökön is rakétatámadás érte a települést, a képen egy helyi lakos nézi, mi maradt az autójából és a környékből.

Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Az Európai Bizottság elnöke Ukrajnába utazott, hogy Volodimir Zelenszkij elnökkel találkozzon. Ursula von der Leyen azonban előtte a Kijev közelében lévő Bucsában jár, ahol több mint 300 civil áldozata van a hat hétig tartott orosz megszállásnak. A bizottság elnöke mellett volt az EU külügyi és biztonságpolitikai biztosa, valamint a szlovák kormányfő. Eduard Heger ezzel billentette helyre, hogy korábban nem ment el Kijevbe a lengyel és a cseh kormányfővel együtt.

A V4-ek közül így már Orbán Viktor az egyetlen, aki nem járt a háború alatt Ukrajnában. Ráadásul a magyar kormányfő a választásokba beavatkozó ellenfélnek nevezte Zelenszkijt az újabb kétharmadot hozó vasárnapon megtartott győzelmi beszédében.

Fotó: Marko Djurica / Reuters
Fotó: Marko Djurica / Reuters

Az orosz erők által hátrahagyott Borogyankában a romok között dolgozó tűzoltók szünetet tartanak a nyomasztó mentőmunkálatok alatt. A településről helyszíni tudósításunkat itt olvashatja.

Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP

Kramatorszk a pénteki véres rakétatámadás után. A békeidőben 120 ezres város – a már említett Szlovjanszkhoz hasonlóan – Donyeck megyében a szakadár területektől távolabb fekszik, ám a megye részeként ez is célpontja az oroszbarát Donyecki Népköztársaságnak. Ezért is volt csaknem kétezer ember a város vasútállomásán, mert a hatóságok azt javasolták, hogy a várható súlyos harcok elől inkább hagyják el a régiót.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Tömegsírokat tárnak fel Bucsában, ahol legalább 300 civillel végezhetett az orosz hadsereg. Elfogott telefonbeszélgetések is arról tanúskodnak, hogy az orosz erők rendszerszerűen öltek meg civileket. A holttesteken helyenként kínzások nyoma látszik, voltak olyanok áldozatok is, akiknek a keze hátra volt kötözve. A Telex a helyszínen járt.

Fotó: Ozge Elif Kizil / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Ozge Elif Kizil / Anadolu Agency / AFP

A nyugat-ukrajnai Lviv ugyan a háborútól távolabb fekszik – bár a környékét így is érte rakétatámadás a háború során – a város azonban a kelet felől érkező menekültek fontos állomása. A városban a menekülteknek sátortábort is felállítottak, többek között nem messze a képen látható pályaudvartól is.

Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Borogyanka az orosz támadások egyik legsúlyosabb veszteségeket szenvedő települése volt Kijev körül. A romok között egy osztálykép a múltból, amikor még elképzelhetetlennek tűnt egy háború, amelyben Oroszország megtámadja Ukrajnát.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó