A bucsai vérengzés elkövetői meg fognak bűnhődni, üzente a helyszínről az Európai Bizottság elnöke

2022. április 8. – 19:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Kijev megyei Bucsában elkövetett vérengzés felelőseit meg fogják büntetni, az Európai Unió Ukrajna oldalán áll” – idézte az MTI Ursula von der Leyen twitteres bejegyzését. Az Európai Bizottság elnöke Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel együtt az orosz támadás alatt álló Ukrajnába látogatott.

Az uniós küldöttek – mielőtt tárgyalást kezdtek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel együtt felkeresték Bucsát, ahol az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg több mint 300 civilt gyilkolt meg.

„Fontos volt, hogy ukrajnai látogatásomat Bucsában kezdjem. Azért, mert Bucsában az emberiességünk veszett oda. Üzenem az ukrán népnek, hogy az atrocitások felelősei bíróság elé fognak állni. Az önök harca a mi harcunk is. Ma Kijevben vagyok, hogy elmondjam, Európa az önök oldalán áll” – jelentette ki Von der Leyen.

Közben a Kijevtől nyugatra fekvő Makariv településen 132 agyonlőtt civil lakos holttestére bukkantak, miután kivonultak a régióból az orosz csapatok – mondta el pénteken egy tévéműsorban Vadim Tokar, a falu polgármestere. Kifejtette, hogy a holttestek zömét tömegsírokba temették.

A csernobili atomerőmű több évtizeden át összegyűjtött archívumát megsemmisítették az orosz erők, amelyek heteken át megszállva tartották az egykori nukleáris létesítményt – hozta nyilvánosságra Olekszandr Szirota, az atomerőmű körüli úgynevezett tiltott zóna kezelésével foglalkozó testület elnöke.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!