Zelenszkij szerint Orbán a moszkvai kapcsolattartás közben valahol elvesztette a becsületét

2022. április 3. – 01:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat éjjel is megejtette a szokásos bejelentkezését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, melyben ezúttal kifejezetten sok dologról beszélt, és külön részt szentelt annak, hogy korábbi beszéde után ismét számon kérje Orbán Viktort, aki szerinte továbbra sem igazán érti, hogy mi történik. Nemcsak Ukrajnában, hanem egész Európában, mert Zelenszkij szerint Orbán lényegében az egyetlen vezető Európában, aki nyíltan támogatja Putyint.

„Pedig mi nem kértünk valami rendkívülit Budapesttől. Viszont nem kaptuk meg azt sem, amit mindenki mástól, azért, hogy béke lehessen. Nem kaptuk meg a létfontosságú tranzitot a védelem megsegítéséhez, nem láttunk erkölcsi vezetői szerepet, nem láttunk egyetlen erőfeszítést sem a háború megállítására! Miért?”

– mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy egész Európa békét akar, és senki nem akarja, hogy a mariupoli harcmezők Budapestre kerüljenek, vagy Harkivból Krakkóba, vagy Csernyihivből Vilniusba.

Szerinte egész Európa azon van, hogy megállítsa a háborút és visszahozza a békét, ezért nem érti, hogy Budapest miért áll ellen egész Európának, minden civilizált országnak. Zelenszkij szerint az ukrán nép támogatja a magyart, a magyar pedig az ukránt, ugyanúgy értékelik a békét és a szabadságot, és ez mindig is így lesz. Mint mondta, a két ország mindig jó szomszédja lesz egymásnak, és biztos benne, hogy a kisebbségek olyan hidak lehetnek, amelyek még jobban egyesítik őket.

Zelenszkij azt is hozzátette, hogy mindig azt mondja, amit gondol – amikor Magyarországról beszél, akkor Magyarországra gondol, ha háború van, akkor azt háborúnak nevezi, nem pedig különleges katonai műveletnek. Ha egész Európát fenyegető veszély van, akkor azt egész Európát fenyegető veszélynek nevezi. Az ukrán elnök úgy fogalmazott: „Ezt nevezik becsületességnek, ami Orbán úrból hiányzik. Talán elvesztette valahol, miközben Moszkvával tartotta a kapcsolatot.”

Ukrajna elnöke korábban két dolgot kért Magyarországtól: egyrészt azt, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól, másrészt pedig azt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába. Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert úgy látja, azok ellentétesek Magyarország érdekeivel, de jelezte, hogy minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik.

Zelenszkij szombati beszédében emellett arra kérte az ukránokat, tartsanak ki és támogassák egymást, és elítélte azt az előterjesztést, melyben több politikus azt szerette volna elérni, hogy változtassák meg az ukrán himnusz szövegét. Mint mondta, soha nem írna alá egy erre vonatkozó törvényt, az előterjesztőknek pedig feltette a kérdést, hogy milyen alapon gondolják azt, hogy megváltoztathatják a himnuszt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!