Az amerikai hírszerzés szerint Putyin Kelet-Ukrajna elfoglalására készül, május 9-én győzelmi parádét akar tartani

2022. április 3. – 05:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország felülvizsgálta az eddigi háborús stratégiáját, és május elejéig a Donbasz és más kelet-ukrajnai régiók ellenőrzésének átvételére összpontosít – állítja több, a legfrissebb amerikai hírszerzési jelentéseket ismerő tisztviselő a CNN-nek. A beszámolók szerint nagy nyomás nehezedik Vlagyimir Putyin orosz elnökre, hogy valamilyen győzelmet mutasson fel, ennek elérésére pedig Kelet-Ukrajnában van a legnagyobb esélye.

Az amerikai hírszerzés lehallgatásai szerint Putyin május 9-re, a „győzelem napjára” összpontosít különösen. Oroszországban és a többi szovjet utódállamban ezen a napon ünneplik a második világháborúban a németek felett aratott győzelmet és az európai háború végét. Amerikai tisztviselők szerint Putyin ezen a napon újabb háborús győzelmet akar ünnepelni Moszkvában. Más tisztviselők azonban megjegyzik, hogy még ha lesz is orosz ünneplés, a tényleges győzelem még odébb lehet.

„Putyin május 9-én győzelmi parádét fog tartani, függetlenül a háború vagy a tárgyalások helyzetétől” – mondta egy európai védelmi tisztviselő. Ugyanakkor bármilyen határidőt is szab retorikailag, az nem változtat azon a tényen, hogy Oroszország a jelek szerint egy elhúzódó konfliktusra készül. Egy európai diplomata szerint miközben a Kreml optimistán nyilatkozik, Putyin egy „csecsenföldi típusú, hosszú, elhúzódó háborúra készül”.

A májusi időpont mögött több ok is áll, mondják a tisztviselők. Ahogy a téli fagy véget ér, a talaj felolvad, a nehéz orosz szárazföldi egységek számára nehezebb lesz a manőverezés, vagyis létfontosságú, hogy ezek az erők minél hamarabb a helyükre kerüljenek – értékeli az amerikai hírszerzés.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!