Az oroszok a Krím félsziget kérdését leszámítva szóban már elfogadták az ukránok diplomáciai álláspontját

2022. április 3. – 00:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezt az ukrán tárgyalódelegáció egyik tagja, David Arakhamia mondta el az ukrán köztévében, ahol arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán tárgyalásokhoz hasonlóan a Putyin-Zelenszkij találkozó is Törökországban valósulhat meg. Arakhamia elmondása szerint az orosz fél a Krím-félsziget ügyét leszámítva az ukránok által Isztambulban felvetett összes pontot elfogadta. Ez egyelőre csak szóban hangzott el, írásban még nincs rögzítve, de a várakozások szerint hamarosan ez is megtörténhet majd.

Az ukrán fél szerint a Krím félsziget kapcsán azt javasolták, hogy 15 éven belül, diplomáciai úton rendezzék a státuszát, de az oroszok ezt nem erősítették meg. Az orosz fél hivatalosan továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a terület Oroszország része, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, ez nem is képezheti a tárgyalások részét.

Ebben tehát a jelek szerint nincs egyetértés, Arakhamia elmondása alapján azonban az oroszok is úgy gondolják, hogy az eddig kidolgozott tervek olyan szinten vannak, hogy már lehet értelme a két ország vezetői közötti közvetlen tárgyalásoknak. Az ukrán delegáció tagja szerint most az a feladatuk, hogy a vitás ügyekben is találjanak valamilyen megoldást, és előkészítsék Putyin és Zelenszkij találkozóját.

(LB.ua / CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!