Orbán Viktor visszautasította Zelenszkij követeléseit

2022. március 25. – 07:01

frissítve

Orbán Viktor visszautasította Zelenszkij követeléseit
Orbán Viktor Petr Fiala cseh miniszterelnökkel tárgyal Brüsszelben – Fotó: Johanna Geron/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Havasi Bertalan közölte: Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik.

„A kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát. A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik” – emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi azt mondta, hogy minden európai fórumon ellenezni fogják a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra.

Péntek reggel Szijjártó Péter külügyminiszter gyakorlatilag ugyanezeket az érveket és paneleket felsorolva utasította el Zelenszkij követeléseit.

„Megértjük, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak. Nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén” – írta Facebook-oldalán Szijjártó. Szerinte ezek a szállítmányok megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, „és mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!