Oroszpárti videóban tűnt fel a lebombázott mariupoli kórházból kimentett terhes ukrán nők egyike

2022. április 2. – 20:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb fordulatot vett a márciusban az egész világsajtót bejáró ukrán nő, Marianna Visemirszkaja ügye, akit több másik terhes nővel együtt mentettek ki a bombatalálatot kapott szülészeti klinika romjai közül Mariupolban. Az a nő, akit hordágyon vittek ki a kórházból, a támadás után nem sokkal meghalt, Visemirszkaja azonban kisebb sérülésekkel megúszta a dolgot és egy nappal a bombázás után egészséges kislánynak adott életet.

A szépségápolással foglalkozó bloggert a londoni orosz nagykövetség azzal vádolta, hogy nem is sérült meg és azt is állították, hogy egyszerre két terhes nőnek adta ki magát a „megrendezett támadást” dokumentáló felvételeken, amelyeket kamunak neveztek. Az oroszok akkor azt is közölték, hogy a klinika felett ukrán szélsőségesek vették át az irányítást, így már rég nem voltak ott orvosok és páciensek sem. Visemirszkaja az AP-nek nyilatkozott is, azt mondta, hogy a robbanáskor a szobáikban feküdtek, és nem tudják, hogy pontosan hogyan történtek a dolgok.

A nőt a jelek szerint azóta az evakuációs erőfeszítések keretében vagy Oroszországba, vagy a szeparatista Donyecki Népköztársaságba vihették, pénteken ugyanis ismét feltűnt, ezúttal azonban az oroszpárti médiának adott hosszú interjút. A nő itt is megerősítette a robbanás tényét, illetve megerősítette, hogy a kórház működött, ott szülés előtt álló nők voltak, de katonák is érkeztek oda.

Azt is cáfolta, hogy egy másik terhes nőnek adta volna ki magát. Mint mondta, két robbanást hallottak, de a katonák azt mondták, nem történt légicsapás – szerinte egyébként inkább ágyúlövések érhették a kórházat, de azt nem mondta, hogy melyik részről. Állítása szerint azt, hogy nem volt légicsapás, az AP-nek is elmondta, de később nem találta meg az interjút. Egy ponton egyébként azt is kimondta, hogy elképzelhető az is, hogy az ukránok provokációjáról van szó, de ezt csak másodjára mondta ki, egy érezhetően irányított kérdésre.

A videót ugyanakkor nem érdemes bizonyítékként kezelni. Ahogy az a teljes felvételből is látszik, számos ponton meg lett vágva az anyag, így nem tudni, hogy pontosan mi hangzott el, és az sem világos, hogy milyen körülmények között készült az interjú. Az ukrán Obozrevatel cikke szerint a nő rokonai állítólag arra kértek önkénteseket, hogy segítsenek neki ukrán kézen lévő területre jutni, mert az oroszok propagandacélokra akarják felhasználni, de ezt az információt nem lehet megerősíteni. A Sky News cikke szerint éppen emiatt több nyugati szakértő is felhívta a figyelmet arra, hogy orosz propagandáról lehet szó.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!