Az amerikai hírszerzés szerint Putyin május 9-én győzelmi parádét akar rendezni, Litvánia teljesen felhagyott az orosz gáz importjával

2022. április 2. – 06:28

frissítve

Az amerikai hírszerzés szerint Putyin május 9-én győzelmi parádét akar rendezni, Litvánia teljesen felhagyott az orosz gáz importjával
Kijev külterületén, Hostomelben egy ház udvarán eltemetett emberek sírhalmai láthatóak – Fotó: Mikhail Palinchak / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Újabb 300 millió dolláros fegyverszállítmány és szovjet tankok is érkeznek Ukrajnába az Egyesült Államokból.
  • Zelenszkij hátrahagyott orosz aknákra figyelmezteti a lakosságot azokon a részeken, ahonnan most visszavonultak az oroszok.
  • Az orosz csapatok újrarendezése jegyében látványos visszavonulás kezdődött Kijev környékéről, a hosztomeli repteret is elhagyták a katonák. A brit hírszerzés szerint az ukrán erőknek sikerült több falut is visszafoglalniuk a keleti frontvonalnál.
  • Az Európai Unió új szankciós csomagon dolgozik, az energiaszektor ebben sem lesz érintett. Közben Moszkva is szankciókkal fenyegette meg az EU-t pénteken, de azt is ígérték, hogy nem fogják kérni az EU-tól az őket sújtó szankciók feloldását.
  • Máris brutálisan visszaesett az ukrán gazdaság, az éves GDP-zsugorodás akár 40%-os lehet.
  • Pénteken kigyulladt egy olajtároló az oroszországi Belgorodban, az ukrán határ közelében. A terület kormányzója azt mondta, hogy a tűz két ukrán katonai helikopter támadása miatt keletkezett. Ukrajna ezt az információt tagadja.
  • Mariupolból pénteken sikerült kimenekíteni kétezer embert, de a nagy vöröskeresztes akció nem sikerült. A szervezet szombaton újra próbálkozik.
  • Litvánia bejelentette, hogy teljesen felhagyott az orosz gáz importjával.
  • Erősen megvágott, az oroszok narratívájába illeszkedő videóban tűnt fel a lebombázott mariupoli kórházból kimentett terhes ukrán nők egyike, akivel szülése után az AP is beszélt.
  • Az oroszok a Krím félsziget kérdését leszámítva szóban állítólag már elfogadták az ukránok diplomáciai álláspontját, így felmerült egy potenciális, Törökországban tartandó elnöki találkozó.
  • Zelenszkij ismét keményen kritizálta Orbán Viktort, aki szerinte továbbra sem igazán érti, hogy mi történik – nemcsak Ukrajnában, hanem egész Európában.

A Monty Pythonból és itthon még leginkább a Vaczak szálló sorozatból ismert brit színész összekötötte a vasárnapi magyar választások és az orosz-ukrán háború ügyét egy Twitter-bejegyzésben.

„Kérdés a magyar szavazókhoz: ki a felelős Magyarország 1956-os, brutális megszállásáért?

A: az ukránok

B: az oroszok

Kérem, válaszoljanak a szavazólapjukon!”

– írta a Cleese, vélhetően arra utalva, hogy aki szerint az oroszok, az ne szavazzon a régóta feltűnően oroszbarát politikát folytató, és a mostani háborúban is a semlegességre kínosan ügyelő regnáló kormánypártokra.

Más külföldi hírességek is kampányoltak már a Fidesz ellenében, Mark Ruffalo Orbán kiszavazására buzdította a magyarokat tegnap.

Hét humanitárius folyosót terveznek nyitni szombaton az ostromlott régiók evakuálásra – közölte Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A folyosók között van egy a Mariupol városából magánúton kimenekítendő emberek számára, valamint egy ami Berdjanszk városából teszi lehetővé a kijutást buszokkal a korábban ide menekült mariupoli lakosok számára – mondta Verescsuk.

(The Guardian)

Legalább 158 gyermek halt meg és több mint 254 gyerek megsebesült Ukrajnában az invázió kezdete óta – közölte az ország főügyészsége.

A hivatal szerint a kiskorú halálos áldozatok közül kettő akkor halt meg, amikor az orosz erők március 18. körül Csernyihiv egyik autópályáján civil autókra lőttek.

Az ukrán kormány Telegram-csatornáján közölt üzenetben a hivatal közölte, hogy a számok még nem véglegesek, mivel a harcok akadályozzák az információgyűjtést, különösen olyan helyeken, mint Mariupol.

A hivatal szerint Kijevben 75, Donyeckben 71, Harkivban 56, Csernyihivben 46, Mikolajivban és Luhanszkban pedig 31-31 érintett gyermekről van szó.

(The Guardian)

Április 1-jén az ukrán-magyar határszakaszon 5 453 fő lépett be Magyarországra. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5 949 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 1 012 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

(MTI)

Orosz rakéták csapódtak be két közép-ukrajnai városba – közölte a poltavai régió vezetője. Dmitro Lunin elmondta, hogy Poltava városában az éjszaka folyamán az infrastruktúrát érte légicsapás, Kremencsukban pedig ma reggel „sok támadás” történt. A Kijevtől keletre fekvő Poltava a Poltava régió fővárosa, Kremencsuk pedig az egyik legnagyobb városa.

A Sky News és a Reuters hírügynökségek egyelőre nem tudták ellenőrizni az állításokat.

A brit védelmi minisztérium legutóbbi hírszerzési információ szerint az orosz erők kivonultak a hosztomeli repülőtérről, és Ukrajna visszafoglalt több falut a keleti frontvonal mentén. Ezt időközben műholdfelvételek is igazolták, az Antonov repülőtér – amelynek elfoglalása a háború első napjának jelentős sikere volt az orosz csapatok számára – kiürült.

Az ukrán erők a hét eleji Trosztynyec felszabadítását követő heves harcok után biztosítottak egy kulcsfontosságú útvonalat Harkiv keleti részén.

„Az ukrán erők folytatják az előrenyomulást a visszavonuló orosz erőkkel szemben Kijev környékén” – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

Az északnyugati tengely mentén az ukrán erők Irpiny felől Bucsa és Hosztomel felé haladva próbálkoznak területek visszaszerzésével.

(Sky News)

Az orosz erők „teljes katasztrófát” okoznak azzal aknákat hagynak maguk után – mondta Zelenszkij szombat kora reggeli beszédében.

Az ukrán elnök az orosz Kijev környéki visszavonulása miatt adott ki figyelmeztetést a lakosságnak. Közlése szerint az orosz csapatok aláaknáztak házakat, felszereléseket, de még holttesteket is.

Zelenszkij azt mondta, az ukránoknak meg kell várniuk, amíg megbizonyosodnak arról, hogy az aknákat felszedték és a bombázás veszélye elmúlt, mielőtt megpróbálnák folytatni normális életüket.

Oroszország a hét elején közölte, hogy csökkenti a katonai tevékenységet az ukrán főváros és az északi Csernyihiv város környékén. A Kreml azt állítja, ezzel kívánják növelni a két fél közötti bizalmat a tárgyalásokon. Zelenszkij ugyanakkor pénteken azt mondta, hogy Oroszország egyszerűen átcsoportosít, mielőtt Ukrajna keleti része felé nyomulna, hogy újabb támadást indítson a Donbasz régió ellen.

(Sky News)

Az USA további 300 millió dollár értékű biztonsági támogatást ígért Ukrajnának a Sky beszámolója szerint.

Az újabb csomagban lézerirányítású rakétarendszereket, drónokat és kereskedelmi műholdkép-szolgáltatásokat kap az ország hadserege.

John Kirby, az USA védelmi minisztériumának szóvivője így kommentálta a fejleményt: „Ez a bejelentés egy olyan szerződési folyamat kezdetét jelenti, amely új képességekkel látja el Ukrajna fegyveres erőit”.

A Mariupolba tartó vöröskeresztes konvoj szombaton újabb kísérletet tesz a civilek evakuálására a szellemvárossá bombázott ipari és hajózási központból.

Becslések szerint mintegy 100 ezer ember rekedt Mariupolban öt héttel a háború kezdete után, a lakosok alig jutnak élelemhez és vízhez. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) pénteken egy csapatot küldött, hogy mintegy 54 ukrán autóbuszt és más magánjárművet kivezessenek a városból. De a konvoj kénytelen volt visszafordulni, miután vezetői túl veszélyesnek találták a körülményeket. Ettől függetlenül kétezer ember ki tudott jutni a városból tegnap.

(Sky News)

Egy magas rangú kínai diplomata szerint Kína nem szándékosan kerüli meg az Oroszországgal szembeni szankciókat. Wang Lutong szombaton, egy nappal a Kína és az Európai Unió közötti virtuális csúcstalálkozó után beszélt arról, hogy Kína az Oroszországgal folytatott normális kereskedelemmel hozzájárul a világgazdasághoz.

„Kínának egyik félhez sem kapcsolódik az ukrajnai válságban. Nem gondoljuk, hogy a más országokkal folytatott normális kereskedelmünket ez befolyásolná” – mondta Wang, a kínai külügyminisztérium európai ügyekért felelős főigazgatója.

Az egy nappal korábbi EU-Kína virtuális csúcstalálkozón az EU figyelmeztette Pekinget, hogy ne engedje Moszkvának, hogy kijátssza az ukrajnai invázióra válaszul bevezetett szankciókat. A csúcstalálkozón Peking, amely szoros kapcsolatokat alakított ki Moszkvával nem volt hajlandó elítélni a Moszkva akcióit, vagy inváziónak nevezni azokat. Ehelyett a kínai vezetés azt állította, Ukrajna békéjére törekszik, de „a maga módján”.

„Ellenezzük a szankciókat, amelyek hatásai a világ többi részére is átterjedhetnek, ami valutaháborúkhoz, kereskedelmi és pénzügyi háborúkhoz vezet, veszélyeztetheti az ellátási és ipari láncot, a globalizációt, sőt a gazdasági rendet is” – mondta Wang.

(The Guardian)

Az Egyesült Államok a szövetségesekkel együttműködve szovjet gyártmányú harckocsikat fog Ukrajnának szállítani a Donbasz régió védelmének megerősítéséhez – jelentette pénteken a New York Times egy amerikai tisztviselőre hivatkozva.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által kért szállításokat hamarosan megkezdik – mondta a Times szerint a meg nem nevezett tisztviselő. A tisztviselő nem volt hajlandó megmondani, hogy hány harckocsit küldenének, vagy hogy azok mely országokból érkeznének. A Pentagon, és egyelőre a Fehér Ház sem kommentálta a hírt a Reutersnek.

A tankok lehetővé tennék az ukrán hadseregnek, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi csapásokat mérjen orosz célpontokra a délkelet-ukrajnai Donbasz régióban, Oroszországgal határos területen. Ez az első alkalom a háborúban, hogy az Egyesült Államok tankok átadásában működik közre Ukrajnában.

(The Guardian)

  • A péntek esti-éjszakai fókusz Mariupolon volt, amelynek a friss adatok szerint nagyjából 3300 milliárd forintnyi összegbe kerülne a helyreállítása az ostrom után.
  • A város lakói éheznek, sokszor heti háromszor esznek, hogy spóroljanak – ezt a város alpolgármestere mondta pénteken. Mariupol felé közben elindult a Vöröskereszt evakuálni, de nem sikerült elérniük a várost.
  • Máshol viszont sikerrel jártak: 2000 mariupoli embert sikerült a város elérése nélkül is biztonságban elmenekíteni,
  • Ukrajna városaiból összesen 6266 embert menekítettek ki pénteken.
  • Bár Oroszország azt állítja, Ukrajna támadta meg a belgorodi olajtárolót, az ukrán biztonsági tanács ezt cáfolta.
  • Szakértőket küld Csernobilba a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség. Az ukránok azt mondják, 200 csernobili őr esett orosz hadifogságba.
  • A háború nem állt meg: Odesszát rakétatámadás érte, Németország 56 hidegháborús tankot ajánlott fel Ukrajnának. Eddig több mint 50 egyházi, kulturális és történelmi létesítmény sérült meg a harcokban.
  • Ukrajna visszafoglalta a Kijevtől nem messze lévő Bucsát.
  • A bűnösök felelősségre vonása, az ukrán családok támogatása, Ukrajna európai uniós törekvéseinek támogatása: ezt ígérte meg az Európai Parlament elnöke ukrajnai látogatása során.
  • Oroszországban pedig eközben Youtube-ról RuTube-ra tértek át; pár diák pedig feljelentette a tanárukat, amiért az háborúellenességről beszélt az órán.

Indul a Telex percről-percre közvetítése a szombati napról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!