Túl nagyszabású volt a Vöröskereszt mai kimenekítési akciója, ezért nem sikerült valószínűleg

2022. április 1. – 23:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Vöröskereszt megpróbált ma végrehajtani egy evakuálási akciót Mariupolból, de ez nem járt végül sikerrel, mert nem érték el a várost. Ez egy független akció volt attól, amelyik keretében végül kétezer ember megérkezett az esti órákban Zaporizzsjába.

A BBC összefoglalója szerint a kimenekítési akciót több tényező nehezítette, ráadásul a tervet gyorsan dobták össze. Egyrészt a Vöröskereszt két kamionnyi orvosi felszerelést akart Mariupolba vinni, amibe az oroszok nem egyeztek bele. Ezért végül csak három terepjárónyi felszerelés tudott elindulni. A kimenekítési akcióhoz az ukránok biztosítottak negyven buszt. A Vöröskereszt feladata lett volna koordinálni a műveletet, de a beszámolók szerint nem volt megfelelő a kommunikáció a felek között, így a péntek reggel Zaporizzsjából induló terepjárók nem tudták, hogy hol kell találkozniuk a buszokkal.

Ha ez még nem lenne elég, az időtényező sem kedvezett a műveletnek. Hiába kellett volna összesen 200 kilométert megtenni, az úton olyan sok a katonai ellenőrzőpont, hogy az egy nap alatt megjárni az utat túl ambiciózus vállalkozás volt. Miután pedig elindult a konvoj Zaporizzsjából, Mariupol polgármestere közleményt adott ki arról, hogy a város túl veszélyes a kimenekítéshez, oda jelenleg nem engednek be senkit.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy a Vöröskereszt mikor és hogyan tudja folytatni az evakuálást a városból, ahova több mint százezer ember rekedt be. A Vöröskereszt nyomatékosan kérte az orosz és ukrán feleket, hogy állapodjanak meg a humanitárius folyosók biztosításának részleteiről, hogy hatékonyabban tudják végezni a munkájukat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!