Kína azt állítja, nem szándékosan kerüli meg a szankciókat

2022. április 2. – 06:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magas rangú kínai diplomata szerint Kína nem szándékosan kerüli meg az Oroszországgal szembeni szankciókat. Wang Lutong szombaton, egy nappal a Kína és az Európai Unió közötti virtuális csúcstalálkozó után beszélt arról, hogy Kína az Oroszországgal folytatott normális kereskedelemmel hozzájárul a világgazdasághoz.

„Kínának egyik félhez sem kapcsolódik az ukrajnai válságban. Nem gondoljuk, hogy a más országokkal folytatott normális kereskedelmünket ez befolyásolná” – mondta Wang, a kínai külügyminisztérium európai ügyekért felelős főigazgatója.

Az egy nappal korábbi EU-Kína virtuális csúcstalálkozón az EU figyelmeztette Pekinget, hogy ne engedje Moszkvának, hogy kijátssza az ukrajnai invázióra válaszul bevezetett szankciókat. A csúcstalálkozón Peking, amely szoros kapcsolatokat alakított ki Moszkvával nem volt hajlandó elítélni a Moszkva akcióit, vagy inváziónak nevezni azokat. Ehelyett a kínai vezetés azt állította, Ukrajna békéjére törekszik, de „a maga módján”.

„Ellenezzük a szankciókat, amelyek hatásai a világ többi részére is átterjedhetnek, ami valutaháborúkhoz, kereskedelmi és pénzügyi háborúkhoz vezet, veszélyeztetheti az ellátási és ipari láncot, a globalizációt, sőt a gazdasági rendet is” – mondta Wang.

(The Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!