Visszavonulnak az oroszok, vagy csak átcsoportosítják erőiket? – ez történt a háborúban tegnap este óta

2022. március 30. – 07:15

frissítve

Visszavonulnak az oroszok, vagy csak átcsoportosítják erőiket? – ez történt a háborúban tegnap este óta
Harckocsik a Mariupol felé vezető úton március 28-án – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdai percről percre közvetítésünket itt lehet követni. Alább pedig összeszedtük az orosz–ukrán háború legfontosabb híreit az elmúlt néhány órából.

Visszavonulnak az oroszok, vagy csak átcsoportosítják erőiket?

  • Az orosz védelmi miniszter elégedett a háború első szakaszának eredményével. Szergej Sojgu azt mondta: miután az ukránok harci erejét jelentősen csökkenteni tudták, a Donyec-medencére fókuszál majd az orosz haderő, amit értelmezésük szerint fel kell szabadítani. Részletek itt.
  • Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az orosz erők egyes alakulataikat elkezdték visszavonni Kijev és az ország északkeleti részében lévő Csernyihiv megyékből Belaruszba. Az ukrán katonai vezetés arról is beszámolt, hogy Oroszország a csernobili atomerőmű körüli tiltott zónát szerinte lőszerszállításra és -felhalmozásra használja, valamint parancsnoki állomáshelyeket alakít ki az övezetben.
  • A volt orosz miniszterelnök nem látja annak jelét, hogy Putyin engedményeket tenne.
  • A Pentagon szerint az oroszok átcsoportosítanak, nem visszavonulnak Kijevnél.
  • Az ukrán vezérkar szerint is csak megtévesztés a részleges orosz visszavonulás.
  • Zelenszkij arról beszélt, hogy a pozitív jelek nem nyomják el az orosz lövedékek robbanásait. Azt mondta, nem tud bízni egy olyan állam képviselőinek szavaiban, amelyik továbbra is az ukránok pusztulásáért küzd. Hangsúlyozta azt is: Ukrajna nem fogja csökkenteni a védelmét akkor sem, ha néhol lazul az orosz támadás.
  • A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok elfogadták, hogy nem tudják bekeríteni Kijevet, ezért is vonulnak odébb.

Mariupol

  • Putyin azt akarja, hogy az ukránok tegyék le a fegyvert Mariupolban. „A nehéz humanitárius helyzet megoldása érdekében az ukrán nacionalista fegyvereseknek fel kell hagyniuk az ellenállással, és le kell tenniük a fegyvert” – mondta.
  • Az Azov ezred nem adja fel Mariupolt, minden házért és utcáért megharcolnak – üzente az egyik vezetőjük.

Diplomácia, hírszerzés, gazdaság

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!