Az orosz védelmi miniszter szerint a háború első szakaszának fő feladatait teljesítették, a Donyec-medencéért jön a harc

2022. március 29. – 20:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a háború, illetve az orosz kifejezés szerint különleges hadművelet, első szakaszának fő feladatait végrehajtották, az ukrán fegyveres erők harcképessége jelentősen csökkent, és ez lehetővé teszi a fő feladatot, a Donyec-medence „felszabadítását”, írta az MTI.

Sojgu szerint a 152 ukrán repülőgépből 123, a 149 helikopterből 77, a 180 nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerből 152 megsemmisült, a haditengerészet megszűnt, az összes szárazföldi és légiszállítású támadó alakulat pedig jelentős veszteségeket szenvedett. A légteret az orosz haderő uralja, az ukrán légierő és a légvédelmi rendszer gyakorlatilag megsemmisült.

Az, hogy a Donyec-medence lehet a háború fő színtere, már többször jelezték az oroszok, de egyelőre komoly jele nincs annak, hogy haderejüket oda csoportosítanák át.

A védelmi miniszter azt ígérte, az oroszok megfelelő választ adnak, ha NATO-országok harci repülőket és légvédelmi eszközöket szállítanak Ukrajnának. Azt mondta, hogy az elmúlt két hét alatt mintegy hatszáz külföldi zsoldost öltek meg ukrán területen és tovább ötszáz elhagyta az országot. A miniszter megígérte, hogy a tavasszal behívandó sorkatonákat nem fogják konfliktus-övezetbe vezényelni. Az új behívási idény április 1-jén kezdődik.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Moszkva dokumentál minden olyan bűncselekményt, amelyet Ukrajnában az orosz katonák ellen követnek el, a tetteseket pedig bíróság elé fogja állítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi médiában „borzalmas videofelvételek” jelentek meg az orosz hadifoglyok ellen elkövetett ukrán atrocitásokról.

Az orosz hadifoglyok kínzásának témája az isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon is felmerült. Az ukrán küldöttség ígéretet tett rá, hogy kivizsgálja az ügyet a legkeményebb intézkedéseket fogja meghozni az orosz katonákat bántalmazó bűnözőkkel szemben.

Vlagyimir Samanov, az orosz parlamenti alsóháznak a civil társadalom, közéleti és vallási egyesületek fejlesztésével foglalkozó bizottsága helyettes vezetője szerint orosz kommandósok elfogtak két kínzót, akik a Metaliszt Harkiv szurkolói csoportjának tagjai, de az elfogást egyelőre nem erősítették meg más orosz szervek.

Sojgu azt állította, hogy a hadsereg 684 humanitárius akciót hajtott végre és 67 079 tonna rakományt szállított 210 településre. Míg Zaharova azt mondta, hogy összesen 469 ezer embert menekítettek ki Ukrajnából és a szakadár köztársaságokból a háború kezdete óta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak „hazugságnak” nevezte azokat a nyugati sajtóban megjelent ukrán vádakat, amelyek szerint Mariupolból erőszakkal szállítják Oroszországba az ukrán állampolgárságú civileket. Hozzátette, az orosz hadsereg segít a lakosoknak az ostromlott városból biztonságos ideiglenes szállásra távozni. Azzal vádolta meg az ukrán „nacionalistákat” hogy a menekülni próbálók hátába lőnek.

Peszkov azt mondta: az összes orosz felmérés azt mutatta ki, hogy mind az elnök, mind a „különleges hadművelet” támogatottsága megnőtt az elmúlt hetekben. Az állami finanszírozású Közvélemény Alapítvány (FOM) hétfőn közölt adata szerint március 13. óta 68-ról 73 százalékra nőtt az ukrajnai orosz invázió támogatottsága.

Azt is közölte, hogy Roman Abramovics milliárdos orosz üzletember nem tagja az Ukrajnával Isztambulban tárgyaló orosz küldöttségnek, mindkét fél jóváhagyásával tevékenykedik a Moszkva és Kijev közötti kapcsolatok fenntartásában. A szóvivő az „információs háború” részének és „valótlannak” nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Abramovicsot és az ukrán tárgyalódelegáció tagjait megpróbálták megmérgezni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!