Arcfelismerő szoftverek, hídbombázás és állítólagos elégedetlenség Putyin köreiben

Legfontosabb

2022. március 24. – 06:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Reggeli összefoglaló arról, mi történt éjjel az orosz–ukrán háborúban.

Harctéri és katonai hírek

  • Az orosz fegyveres erők lebombáztak egy Gyeszna folyón átívelő hidat Csernyihiv és Kijev között, elvágva ezzel egymástól két várost. Ljudmila Gyenyiszov, Ukrajna emberi jogi ombudsmanja azt mondta, a hídon humanitárius segélyt szállítottak és civileket evakuáltak. „A városban (Csernyihivben) nincs áram, víz, fűtés és gáz, az infrastruktúra pedig elpusztult” – mondta. A régió egyik vezető tisztségviselője, Vjacseszlav Csausz videónyilatkozatban kijelentette, hogy a humanitárius segélycsomagokat továbbra is ki tudják szállítani, és hogy a „győzelem után” új hidat építenek.
  • Az Egyesült Királyság ismét „jelentős” katonai támogatási csomagot küld Ukrajnának – írja a CNN. A döntést a NATO és a G7 vezetőinek találkozóján jelentették be. A csomag 6000 rakétát, valamint 25 millió font (több mint 11 milliárd forint) pénzügyi segítséget takar.
  • Moszkva továbbra is elutasítja az Egyesült Államok legfelsőbb védelmi és katonai vezetőinek ismételt megkereséseit. A háború kitörése óta Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark A. Milley tábornok megpróbált telefonálni Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov tábornokkal, de az oroszok ez idáig visszautasították a megkereséseket – mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője. Így az amerikai tisztviselők nem kaptak magyarázatot egyes katonai megmozdulásokra, és egyre nő az aggodalom, hogy a kommunikáció hiánya harctéri balesethez vezethet.
  • Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint legalább 264 civil, köztük négy gyerek halt meg az ukrán fővárosban az orosz–ukrán háború kitörése óta, több mint 300 embert szállítottak kórházba sérülések miatt, és több mint 80 épületet romboltak le a harcokban. Klicsko szerint a háború előtt körülbelül 3 millió ember élt Kijevben, de mára a lakosság száma a felére apadt, mert sokan elmenekültek.

Digitális hadviselés

  • Letiltották Oroszországban a Google hírösszesítő alkalmazását. a Google Newst. Moszkva azzal vádolja a vállalatot, hogy hozzáférést enged az ország ukrajnai háborúról szóló, oroszok által hazugságnak titulált anyagokhoz. Az orosz médiát szabályozó Roszkomnadzor az orosz főügyészség kérésére járt el.
  • Ukrajna arcfelismerő szoftvereket használ, hogy azonosítani tudja az elesett orosz katonákat, és aztán értesíteni családjukat. Az ország a New York-i székhelyű Clearview AI nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó cég által biztosított technológiát használja. A Clearview alapítója szerint a cég több mint kétmilliárd képhez fér hozzá a VKontakte orosz közösségimédia-szolgáltatástól. A Reuters értesülései szerint a szolgáltatást Ukrajnának ingyenesen biztosítják, Oroszországnak nem.

Atom

  • A Fehér Ház „Tigris csapata” elkezdi kidolgozni a lehetséges forgatókönyveket és támadási stratégiákat arra az esetre, ha a NATO területét nukleáris támadás éri, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök vegyi, biológiai vagy nukleáris fegyvereket vet be. Azt is vizsgálják, hogy milyen válaszlépések történjenek, ha Putyin a NATO területére lépne azért, hogy megtámadja az Ukrajnába fegyvereket és segélyeket szállító konvojokat. A terveket várhatóan csütörtökön vitatják meg Brüsszelben, amikor Joe Biden amerikai elnök találkozik 29 másik NATO-nemzet vezetőivel.
  • Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettese eközben azt mondta, Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy atomfegyvert használjon, amennyiben provokálja őket a NATO. A Sky Newsnak adott interjújában Dmitrij Poljanszkij úgy fogalmazott: „Nem hiszem, hogy helyes ezt így kijelenteni. De Oroszország fenyegetése és a konfliktusba való beavatkozás sem helyes. Szóval ha atomenergiával van dolgod, természetesen érdemes számolnod a viselkedésed összes lehetséges következményével.” (Az orosz atomarzenálról írt nagyobb anyagunkat itt olvashatja.)

Szivárogtatás, diplomácia

  • Állítólag hétről hétre nő annak az esélye, hogy Putyin ellen puccsot fognak elkövetni, legalábbis egy névtelen orosz hírszerzési forrás állítólag írt erről egy levelet Vlagyimir Oszeckinnek, egy orosz aktivistának, a Gulagu.net emberi jogi csoport alapítójának. A szivárogtató szerint Ukrajna elhibázott megtámadása óta káosz és elégedetlenség kerítette hatalmába az FSZB-t, amelynek tisztjei már nem folytathatják a korábbi életmódjukat, ezért pedig egyre elégedetlenebbek.
  • Moszkva bejelentette, hogy az Egyesült Államok több diplomatáját ki fogja utasítani, miután az USA nemrég szintén így tett 12 orosz diplomatával. Az egyelőre nem világos, hogy hány amerikai diplomatát érint majd a minősítés, és mikor utasítják ki őket Oroszországból.

Zelenszkij beszéde

  • Zelenszkij szerda esti videóbeszédében, amellett, hogy globális tüntetésre szólította fel a világot, az oroszoknak is üzent, mégpedig azt, hogy „mentsék meg a fiaikat a háborútól” – írja a CNN. Zelenszkij szerint Oroszország eredeti terve már az invázió első két napjában megbukott, de Oroszország továbbra is szervezi magának „a söpredéket”, aki képes civilre is lőni. A beszédében Zelenszkij három, a világ vezetőivel tartandó találkozóra hivatkozott: a NATO-csúcsra, az EU-csúcsra és a G7-csúcsra. „Ezen a három csúcson meglátjuk, ki a barát, ki a partner, és ki árult el minket pénzért” – mondta ezekkel kapcsolatban.

A szerdai nap délutáni és esti történéseit itt foglaltuk össze.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!