Zelenszkij szerint nemsokára kiderül, hogy melyik ország Ukrajna barátja, és melyik ország áruló

2022. március 24. – 02:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz–ukrán háború kezdete óta minden este videóbeszédet intéz a népéhez. A szerda esti videójában azonban inkább a világ többi országához fordult. Arra emlékeztet, hogy csütörtökön, március 24-én már egy hónapja lesz annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Zelenszkij ezért felszólította az embereket, hogy csütörtökön világszerte nyilvánosan tiltakozzanak.

„Oroszország háborúja nem csupán Ukrajna elleni háború. Jelentése sokkal szélesebb körű” – fogalmazott Zelenszkij, aki először szólalt meg esti beszédében angolul. „Oroszország háborút indított a szabadság ellen. Oroszország számára ez csak a kezdet.” Az ukrán elnök szerint az oroszok meg akarják mutatni, hogy „csak a nyers és kegyetlen erő számít”, ezért „a világnak meg kell állítania Oroszországot, a világnak meg kell állítania a háborút”.

Zelenszkij ezután utcai tüntetésekre szólított fel minden embert, azt kérve, hogy vonuljanak fel ukrán szimbólumokat viselve. „Menjetek ki az irodáitokból, az otthonaitokból, az iskoláitokból és egyetemeitekről. (…) Menjetek ki a tereitekre, az utcáitokra. Legyetek láthatók, és hallassátok magatokat. Mondjátok, hogy az emberek számítanak, a szabadság számít, az emberek számítanak, a béke számít. Ukrajna számít” – fogalmazott. A teljes beszéd a lent beágyazott Facebook-posztban megtekinthető.

Amellett, hogy globális tüntetésre szólította fel a világot, az oroszoknak is üzent, mégpedig azt, hogy „mentsék meg a fiaikat a háborútól” – írja a CNN. Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy a közpénzzel fizetett orosz propagandisták hazudnak a háború állásáról, és arról is, hogy Ukrajna fenyegette volna az oroszok biztonságát. Az ukránok azért küzdenek, hogy a földjükön béke legyen – mondta.

„Mindent megteszünk, hogy véget vessünk ennek a háborúnak. És ha sikerül – márpedig ez így lesz – legalább egy dologban biztos lehetsz: a gyermekeidet többé nem küldik ide, hogy mi földünkön haljon meg”

– mondta.

Zelenszkij szerint Oroszország eredeti terve már az invázió első két napjában megbukott, de Oroszország továbbra is szervezi magának „a söpredéket” aki képes civilre is lőni.

A beszédében Zelenszkij három, a világ vezetőivel tartandó találkozóra hivatkozott: a NATO-csúcsra, az EU-csúcsra és a G7-csúcsra. Ezektől a találkozóktól „hatékony” lépéseket és támogatást vár. „Ezen a három csúcson meglátjuk, ki a barát, ki a partner, és ki árult el minket pénzért” – jegyezte meg a csúcstalálkozókról.

Az ukrán elnök végül ez alkalommal sem hagyta ki a lehetőséget, hogy az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna kialakítását kérje a nemzetközi szereplőktől.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!