A Fehér Ház szakértőcsapata vizsgálja a lehetséges forgatókönyveket egy NATO-t ért nukleáris támadás esetére

2022. március 24. – 03:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház „Tigris csapata” elkezdi kidolgozni a lehetséges forgatókönyveket és támadási stratégiákat arra az esetre, ha a NATO területét nukleáris támadás éri – írja a Guardian a New York Times jelentése alapján.

A Times szerint a Fehér Ház összeállított egy nemzetbiztonsági tisztviselőkből álló csapatot, hogy felvázolják, hogyan reagáljon az Egyesült Államok és annak szövetségesei, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök vegyi, biológiai vagy nukleáris fegyvereket vet be. A Tigriscsapat néven ismert csoport azt is vizsgálja, hogy milyen válaszlépések történjenek, ha Putyin a NATO területére lépne azért, hogy megtámadja az Ukrajnába fegyvereket és segélyeket szállító konvojokat.

A csapat azt is vizsgálja, hogy az Oroszországgal szomszédos országok hogyan viszonyulnának, ha kiterjedne a háború, illetve, hogy hogyan lehetne felkészíteni az európai országokat egy esetleges menekültválságra.

Ezeket a terveket várhatóan csütörtökön vitatják meg Brüsszelben, amikor Joe Biden amerikai elnök találkozik 29 másik NATO-nemzet vezetőivel.

Szerdán Biden és Stoltenberg is arra figyelmeztetett, hogy egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy Oroszország valójában vegyi fegyverek bevetésére készül Ukrajnában.

A Tigriscsapat egyik fő problémája a hírek szerint, hogy meghatározzák, milyen esemény kényszerítheti a NATO-t arra, hogy bevesse a katonai erejét UKrajnában. Biden egyértelművé tette, hogy nem hajlandó ezt megtenni, mert attól tart, hogy az Oroszországgal való közvetlen konfrontáció ellenőrizhetetlenné tehetné a konfliktust, gyakorlatilag egy világháború lehetne belőle.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!