Benkő Tibor: Semmi nem indokolja, hogy más országok katonái is ott legyenek az ukrán határnál

2022. március 24. – 21:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már eddig is a magyar katonákból álló harccsoport látta el a keleti országrészben a megerősített jelenlétet, mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter a brüsszeli NATO-csúcs után tartott beszélgetésen Budapesten. A beszélgetésre a Telex nem kapott meghívót, így kérdéseket se tudtunk feltenni, ezért kénytelenek vagyunk az MTI beszámolójára hagyatkozni.

A miniszter ezen a beszélgetésen nem tudta megmondani, hogy mikor érkezik az országba a többi nemzet katonája, mert arról minden tagállam maga dönt. Ugyanakkor elmondta: saját felszerélésükkel vesznek majd részt a magyar katonákkal közös kiképzési és felkészítési feladatokban a Dunántúlon, a bakonyi gyakorlótéren. Azt is mondta, hogy a jelenlegi helyzet nem indokolja, hogy a keleti országrészben más nemzetek katonái is részt vegyenek a feladatokban.

A honvédelmi miniszter azt mondta, Ukrajna határánál már tavaly novemberben megjelentek a kiképzést és gyakorlatot végrehajtó orosz csapatok, így a NATO kidolgozott egy több lépcsőből álló reagáló tervet. Magyarország már január 17-én felállított egy zászlóalj-harccsoportot, melyet a NATO-nak is felajánlott, mint előretolt megerősítő jelenlétet. A magyar katonákból álló, magyar vezetésű harccsoport már február végére elérte a NATO harckész minősítését. Hasonló NATO-erők voltak eddig is a Baltikumban és Lengyelországban.

Most a NATO úgy döntött, hogy az eddigi előretolt jelenlétet átváltják előretolt védelemre, de ez a magyar emberek életében nem jelent változást, mondta Benkő.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől