A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 15-20 munkatársát küldené Ukrajnába

2022. március 24. – 20:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) reméli, hogy 15-20 munkatársat küldhet Ukrajna nukleáris létesítményeibe, ha Kijevvel és Moszkvával is megállapodnak a biztonságuk garantálásáról, erről egy amerikai kongresszusi delegációt vezető Stephen Lynch képviselő beszélt a Reutersnek, miután találkozott Bécsben Rafael Grossival, az ügynökség vezetőjével.

Az orosz invázió kezdete óta próbálja Grossi rábírni mindkét országot, hogy állapodjanak meg egy olyan keretrendszerről, amely szavatolja Ukrajna nukleáris létesítményeinek biztonságát. Grossinak egyelőre nem sikerült elérnie egy ilyen megállapodást, ami szerdai videóüzenete alapján NAÜ-szakértők helyszíni jelenlétét is magába foglalná.

A háború során többször kerültek harcok közvetlen közelébe nukleáris létesítmények Ukrajnában. Még az invázió első napjaiban foglalta el az orosz hadsereg a csernobili atomerőművet, ami az ukrán atomenergetikai vállalat szerint aztán teljesen áram nélkül maradt. Az Európa legnagyobbjának számító zaporizzsjai erőműnél pedig kigyulladt egy adminisztrációs épület az orosz ágyúzás következtében, de sikerült eloltani. Az ukrajnai atomerőművekről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!